Thursday, July 29, 2010

Mereka adalah..Nyawa kami..

Anak... dibibirmu yang penuh dengan senyum..tawa..
menjadikan hidup ibu dan ayah lebih bermakna..
Tawa mu..buatkan..
stress kerja yang berkurangan
buatkan..
hati yang gundah dengan pelbagai masalah
jadi tenang dan damai..
buatkan..
kami terus untuk senyum dan ketawa bersama..
Anak..riangmu tak kenal lagi erti hidup..
segala yang terlintas di fikiranmu..
itu yang cuba kalian lakukan..tanpa memikirkan bahaya..
tanpa memikirkan baik dan buruknya..
oleh itu..
ayah dan ibu tak pernah berhenti mengingatkan dan menegurmu..
tegur bukan kerana kami marah..
bukan kerana kami benci..
bukan juga kerana kami tidak sayang..
lantaran Kasih dan Sayang yang tiada tolok bandingnya..
kami lakukan itu untuk kalian..
biarlah kami lihat kamu menangis dulu...
sebelum kami menangis melihat keadaan kamu bila sesuatu yang buruk berlaku ke atas kalian..
biarlah kami sakit dulu...
sebelum melihat kamu derita menanggung sakit

Wajah mulus nan suci lagi murni..
lakaran warna apakah yang sesuai utk kalian?
itulah yang sering kami fikirkan untuk kalian...
pepatah ada mengatakan..
anak ibarat sehelai kain putih..ibu ayah adalah warna yang melakarkan corak ke atas kain itu..
Kain itu adalah kalian
Warna itu adalah kami..

Anak..

Semoga kalian menjadi seorang anak yang soleh dan solehah..AMIN..







Genting Part 2 : Sweet Memory

25th July 2010
1.oo p.m.

Walau ia sekadar mengisi masa lapang yang tak dirancang sepenuhnya..namun kami bersyukur kehadrat Allah SWT kerana..dengan izinNya kami dapat meluangkan masa bersama insan tersayang pada hujung minggu yang lepas..Sejak kebelakangann ini kami susah untuk berkumpul memandangkan suamiku sibuk dengan kerjanya..sabtu dan ahad bekerja..Kami tak kisah walau suami tak dapat bawa kami ke mana2..means as a reward yg kami nie di tinggalkan sejak 2 menjak ni..asal dapat bersama pada hujung minggu dan beriadah bersama sudah memadai..ia amat berharga asal kami gumbira...


Terima kasih sayang untuk semua ini...kami bahagia sangat..
sedikit coretan dan gambar kenangan untuk di abadikan di blog nie..semoga satu hari nanti anak2 kita boleh baca blog nie bila mereka besar...siapa tahu kalau kita tak sempat untuk melihat mereka membesar..setidak tidaknya...blog ini dapat mengubat rindu dan mengembalikan nostalgia mereka...Ajal maut di tentukanNYA...kita mohon semoga segala yang berlaku baik2 belaka...(syahdu pulak...)
Hazim yang tak tahu duduk diam..susah betul nak di kawal
Kakak Auni tak pernah mengecewakan bila di minta berposing...hu2..

Gayat betul naik Ferris Wheel

Kemesraan dua bersaudara...semoga sampai bila2 kamu terus mesra dan saling menyayangi


Mrs Bunny..kakak control ayu..seram jer bila bunny pegang dia..adik maintain steady



Errrk..the pic blurrrr...hu3..
but
i love this pic


Auni menunjukkan riaksi berani ler kononnyer..tak gayat naik Reindeer Cruise
She so cute..hu3..

Rio Float




Mengelilingi Theme Part by riding Monorail...

Bila mereka nampak outdoor theme park...mereka ajak main yang kat situ pulak...tapi my hubby said..next time..he3..bukan tak nak bawa main yang outdoor..at that zone the rides agak thrill dan tak berapa sesuai untuk ketinggian mereka..jadi rugi jer kalu main outdoor..lagipun kami sampai dah petang..banyak lagi yang belum 'layan'...takut tak sempat...mujur mereka tak mengamuk...Fuuhhhh!!! lega...

Genting Part 1

Hehehehehee....
hari tue kan dah janji nak update entry dgn citer jejalan..
Okla..jom layan pics dan citer..
Waktu nie kami batu je sampai kat atas genting..setelah berhempas pulas mendaki genting..hu3..macam mendaki beria2 eak..tapi sgt gerun wooo..bila tgk kat tepi tue..dah namapun kawasan tanah tinggi eak...kalu rendah ape kes pulak..hahahaha..take a short break..tapi kan bila turun dari kereta..tengok sekitar yg menghijau..dengan angin yg bertiup dingin..syahdu sungguh..nyaman sekali..pemandangan kat situ sangat tenang..Subhanallah...

ermmm...nie la yang mereka nak sangat2 naik..bila nampak iklan di tv sibuk ajak main kuda nie..si kakak yang berangan menjadi puteri berkuda...ha3..

Look at my little prince..
Bersunggunh betul dia menunggang kuda..seolah-olah si kuda tue real pulak...ha2..
Sang Putera yang kacak mengejar Sang Puteri...ngeh3..



Sian si kakak...x dapat naik kereta nie...sebabnya kakak dah terlebih 90cm tinggi..mencuka muka dia..nak buat macam mana sayang dah kamu tinggi macam budak darjah 2..mujur ayah bertindak pantas,dengan memujuk kakak naik kuda semula..di sebabkan kami amik family package utk indoor..so unlimited time ler utk main semua yang ada..hazim naik kete nie 2kali tue..letih tol tunggu dia main kete tue..kena q tunggu turn..panjang tue..


Rayau punya rayau....jumpa lak dengan Mr Monkey..kakak takut nak bergambar dgn Mr Monkey..adik steady jer..
Bila pandang wajah ceria si kecil..hati terubat rindu..wajah mulus yang penuh girang..senyum tawa mereka sungguh mendamaikan hati kami...cepat benar masa berlalu..mereka dah meniti besar..dan cerdik...sungguh keletah..
sayang kamu seluruh jiwa raga kami...








Monday, July 26, 2010

Caaaayang ayah..mmmuuah!!

Heheheheheeee...

tersenyum lebar si ayah bila si anak dara dan bujang nyer cium pipi..

sambil ucapkan..


'TERIMA KASIH AYAH....CAYANG AYAH...MMMUUUAAH!!!'



Nak tau kenapa????


''


Jeng...jeng...jeng...



''


Last saturday...ayah bawa kami pergi GENTING...

antara tempat yang memang kami nak pergi la sangat2..


(d sound likes their mum yg beria-ia nak pegi eak...hu3..)




Actually..1st plan..Mr Hubby nak bawa kami pergi mines..

coz my kids..nak sangat main snow..(nak trip oversea lom ada kemampuan...ngeh3)

tapi..bila Mr hubby search kat situ dah xde lagi..betul ke????

so..Mr Hubby terus tanya..kalau tukar pergi genting ok tak?

Mahunyer tak OK..makanya..OK Sesangat ler..

tak tidur malam dibuatnya..excited sesgt budak2 tue..mak budaknyer also..huahahaha..


Pastue..Mr Hubby kata..kena gerak around 5a.m..mak oii..nak g mana awal giler..kata si ibu..

Mr Hubby jawap...kalau sekadar datang sekejap pastu balik..tak payah ler pergi..takpuas nanti..

maka, si ibu akur dan mengunci jam utk bangun awal...



TAPI...

sedar2 jam di dinding telah menunjukkan angka 6.45 a.m..hahahahah...amik kau..

apa lagi..my kids bising ler...i'm sure punyer tak kan dapat gerak awal...sbb Mr Hubby balik dari kerja semalamnyer dah pukul 11pm..of course ler dia sesangat penat..tapi kengkononyer tak nak hampakan si anak2..tapi ape boleh buat...



NAH...SUDAHNYER...

kami gerak dalam pukul 10.30a.m sampai sana pukul 1pm..

kira ok ler kan..so..sepanjang jalan menahan telinga coz my kids bising n keep asking..bila nak sampai nie?nnt tutup ler tempat snow?nanti ramai ler org?..

dan bermacam lagi soalannyer..



OK ler dulu..

next entry saya citer lagi yea..memandangkan malam dah terlalu sepi..semua insan dah berkeroh..ZZZzzzzZZZzzzZzzz..

saya stop dulu..esok kena attend course for a few days..

nanti i pulak yang berkeroh...




Apepun..

Thanks a lot 2 my hubby...we enjoy..we so so so so..happy..

MMmmmmMMmmuuuuuUUUuuaaaahhhhh!!

Thursday, July 22, 2010

Cemburu Maisara..


ish..entry kali nie semacam jer title nyer eak...actually saya dok layan citer 'Maisara'..sinopsis citer tue kisah si maisara seorg wife yg sederhana..she loves her husband so much...tapi pada tue gak..dia nie sgt ler cemburu buta...husband dia memang caring n loving..

Ermmmm..

apa yang menarik minat saya..moral dari citer nie..



  1. jgn terlalu berprasangka dgn our hubby


  2. jgn tuduh sst yang di rasa curiga melulu...siasat dulu


  3. sekali-sekali buat myb cik hubby x terasa..tapi kalu dah slalu dok cemburu..depa boring..


  4. kalau marah sgt dengan cik hubby..gaduh dlm rumah jgn luar rumah...nnt org tahu..(ngeh...ngeh....ngeh..)


  5. bila Mr hubby dah boring n tensen sgt...elok2 mr hubby x curang dia try test utk curang..

TAPI....khas utk Mr Hubby yg di luar sana....adalah dimaklumkan dan di peringatkan..kalau dah dpt wife2 yg sgt ok dan tak terlalu kongkong u all...jgn pulak amik kesempatan yea!!!!!


CEMBURU tue boleh...tapi jangan keterlaluan...


bila tak dapat di kawal...ada sje syaitan yg akn terus menerus memanaskan keadaan..


p/s: hu3..semua nie bukan sbb ape...sekadar utk berkongsi dan juga mengingati diri nie..


Tuesday, July 13, 2010

Senja nan merah



Saya suka sangat pic nie..tak tahu kenapa..tapi bila tengok gambar nie rasa tenang..
1001 kenangan pada pantai nie
ermmm kalu tak silap gambar nie saya snap masa saya attend course di Glory Beach Resort, Port Dickson..kebetulan pula bilik saya berdepan dengan pantai nie..ermmm setiap petang sebelum mula course saya dan kawan2 sebilik mesti bersidai di balkoni bilik dan menikmati keindahan alam...hu3...
Deruan ombak...langit yang merah...angin yang sepoi2 bahasa...tenang sangat..
walaupun berjauhan dengan family almost in 2 weeks..tapi damai dan terubat kerinduan bila pandang pantai nie..
Segala kisah dukaku...bermula dengan episod di tepi pantai kot...tue yg rasa...ada satu tarikan yg syahdu bila pandang pantai...ha3...(loghat sungguh)..apepun saya suka pemandangan pantai...tapi tak suka sangat pun mandi di pantai...

Sunday, July 11, 2010

Harapan seorang ibu...juga isteri..

"i wish that i can be a good friend to my lovely kids....and also to my beloved husband.."

Saya rasa mesti semua orang yang dah berumahtangga harapkan mcm tue kan..selain jadi isteri dan juga ibu pada zuriat mereka..setakat nie saya tak dapat rasakan lagi kepuasan menjadi 'sahabat' kepada anak2 juga suami..tapi tak tahu la pula pada pandangan my hubby atau anak2.Tapi apa yg pasti...saya amat berharap sangat2 bila mereka meniti dewasa..mereka dapat jadikan saya sebagai seorg sahabat yg paling dekat pada mereka...saya nak mereka luahkan segala yg mereka rasa nak luahkan..itu doa saya..semua nie tak bermaksud saya akan sekat 'sosial life' mereka..tapi saya tak nak mereka jadi mcm segelintir remaja yg di luar sana...terlalu percaya pada sahabat hingga sanggup ketepikan keluarga..especially their family..dan..buat yang bukan2..Nau'zubillah...Saya harap juga supaya en hubby pun begitu..dan saya juga cuba utk jadi sahabat juga pendamping yang setia pada en hubby..susah senang dia..jatuh bangun dia dalam karier..saya nak en hubby tahu..saya selalu disampingnya..(it's me too emotional..this time...hu3..) Semoga Allah SWT memperkenankan doa saya..AMIN..


p/s:so guys..u all ada tak ape2 tips untuk dikongsi bersama saya...utk jadi seorg sahabat yg baik to our kids..can we share it together..


Friday, July 9, 2010

Bila auto Vs semi-auto

Entry kali nie....agak beza dgn citer2 kengkawan yang lain yea..saya mengalami masalah dgn barangan teknologi masa kini...kih3..macam duduk zaman jepun pulak yea..ok ler..macam nie..ramai orang di luar sana kata amat dan teramat mudah guna mesin basuh fully auto..bubuh baju + 1/2 cup sabun pencuci +set ur time @ progrm..then tutup kita boleh buat ape sajer keje..r yg penting boleh ZZzzzZZZzz..tau2 siap sedia utk di jemur..mudah kan!!
mesti kengkawan gelakkan i kalau i kata...i prefer the semi-auto than the fully- auto washing machine...hu3..(adakah aku antara insan2 zaman jepun yg tinggal...x suka yg auto)..
gelak la..gelak la...huahahahaaa...i have several reasons tau why i choose the semi machine tau...

  1. kalau auto memang ler mudah..tapi masalahnya..tekanan air kat rumah i tak berapa kuat..teramat lambat nyer nak tunggu kain baju tue untuk di sidai..
  2. rasa macam x berapa bersih ler...coz tengok baju tue macam tak gerak2 jer dlm mesin tue...hu3..


  1. kalau semi-auto...i boleh basuh baju 2/3 trip...then boleh bilas baju kat tempat lain ...(means bilas kat paip ler..bukan guna mesin..at the same time i boleh basuh baju2 yang 2nd trip...)
  2. dan rasa puas bila tengok buih sabun yang meninggi langitnyer...
  3. rasa puas bila tengok baju2 di dalam tue..berputar2...kih3..

So...u all macam mana pulak eak..mesti i sorang jer kan yg suka guna semi-auto washing mechine..huahahahaa...i tak kisah ler kalu u all nak kata i ketinggalan zaman...asal i rasa puas dgn keje2 i,wokey...apepun..kat rumah i..my hubby belikan yg auto ler...tak mau...tak mau..(loghat x i)..agak2 kelakar tak kalu on my next birthday..i request mesin basuh kat my hubby...he3..

Tuesday, July 6, 2010

..sayu..Sepi..sunyi..Sedih..

Tetiba jer terasa nak menangis...rasa sayu sangat kat hati nie..puas aku tanya pada diri sendiri..kenapa aku rasa macam nie..kenapa mesti macam nie...aduh...aku paling tak suka kalu tetiba rasa macam nie..tapi mesti ada sebabnya kan...tapi APA Dia??????


Ermmm...Hishh...Syyh...
Aduhai...kenapa nie....
Fuuhhh!!!
Itu ler yang keluar dari mulut nie..tapi masih lagi tertanya2..
YES!!!!!
dah dapat jawapan pun....
aku teringat kat seseorang da ehhh bukan ramai...
aku rindu sangat kat mereka ..teramat sangat...bila nak masuk bulan puasa..aku lagi terasa kehilangan insan2 tue..
aku rindukan arwah atuk...nenek..dan insan2 yang aku sayang yg telah kembali kerahmatullah..
apepun...Al-fathihah buat kalian sebagai tanda ingatann diri ini pada mereka..
Al-Fathihah...

Monday, July 5, 2010

aduhai..sekali lagi...

sabar...sabar..sabar..
Hazim betul2 menguji kesabaran kami..mana taknya..bukan setakat keletah n gerak lakunya yg agak agresif..tapi ade saje experiment ke atas dirinya akan buat kami naik darah..hu3..
Pukul 3 pagi..sedang kami seisi rumah nyenyak tidur..kedengaran suara seorg budak yg meraung kesakitan..ibu ingat mimpi..rupanya..hazim da..dia kata sakit telinga..sudah..apa lagi ler yg dia dah buat semalam nie...
ayah pun bangun switch on d lamp..tgk pulak telinga kirinya..hah!!!..ada tompok merah dan putih..tanya dia..ada masukkan ape2 ke dlm telinga..dia jawap...ADA..hulamak wei..dia buat dah experiment dia..terus bersiap hantar dia kke spital..
On the way dia bleh tanya..
"nak ke mana nie ayah.."
ayah jawap.."hospital la.."
ibu tamabah.."nak bawa budak yang hebat.."
dia membalas.." kita memang hebat"..
geram pun ada..gelihati pun ada bila dia jawap macam tue..
Itu ler dia..Hazim Fakhruddin..macam2 hal....

Alhamdulillah semuanya under control..HA kata bukan putik kapas dlm telinga dia..tapi ada jangkitan drpd tahi telinganyer yg keras tue...hazim memang susah kalau nak dibersihkan telinganya..tak macam kakak..apepun lega..

Baliknya..ibu bgtau..lepas nie jangan masukkan ape2 dalam telinga..n tak boleh mandi lama2 ..
dengan agak pelik dia balas.."kenapa pulak x boleh mandi lama2..kita sakit telinga jer.."..aduh!..ibu jawap.."nnt air masuk telinga..nak sakit lagi ker?"..terus diam dan tidur dengan lenanya..ayah senyum jer..hish...

thats all 4 2day..ajim buah hati ibu ayah..dan peneman setia kakak auni...we luv u all..

Friday, July 2, 2010

Betul ke nie?...


Her smile..make us happy and joyful..
She's cute..smart..polite..
We love u so much dear..

Itu lah soalan yang ku tanya pada si kakak..tengah hari tadi balik dari sekolah..kakak terus melaporkan isu2 sepanjang di sekolah..dan..laporan yang buat aku rasa terkejut dan juga musykil..(hu3..loghat tol ibu nie eak)

"ibu..kakak dah tak menyusu lagi tau..kakak dah besar"..dgn wajah bangganya dia melaporkan..
" are u sure my dear?"..dgn wajah terkejut juga musykil ibu menerima laporan..hu3..

Alangkah berbunga2nyer hati ini jika betul ler si kakak dah tak nak menyusu botol lagi..kerana..kerana byk perkara..antaranya ialah..
  1. pagi2 ibu atau ayah tak perlu sediakan 2 botol..just one 4 ur brother..jimat masa tue
  2. ayah pun tersenyum lebar..belanjawan untuk susu berkurang sikit...(kih3..berkira pulak..)
  3. ibu lagi senyum lebar...budget susu kakak masuk dlm budget ibu pulak..(wakakakah..ok x ayah? ;)
  4. ibu dan ayah x payah ler nak tunggu kakak minum susu sebelum mandi pagi..(kakak nie terlalu lemah gemalai nak buat sst...minum susu pun lambat...jadi masa utk minum susu bleh tukar utk mandi pagi ...kalau x sure lambat semua org...)
Tapi...selepas beberapa jam dia melaporkannya...peti sejuk kat dapur macam nak roboh dibuatnya..tak sampai 5 minit buka semula..mencari makanan...wahahaha...kuat makan tol lepas x menyusu...tak kisah la kakak...asal nak makan...ayah sedia utk memenuhkan peti sejuk tue dgn stok2 yang enak2...hahahahaha..

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers