Friday, November 23, 2012

Bila Hati Berbicara...

Hati bila ingin berbicara...
Bicaranya amat sinis dan pedih..

Hati bila sudah berbicara...
Ramai yang akan terguris....

Hati seandainya...terus berbicara....
Bicaranya akan terus menyinggung banyak pihak..

Hati...jangan lah kau terus berbicara....
Jika bicaramu hanya mengundang ...
kesedihan..pergolakan..dan..runtuhnya sesebuah ikatan...

Hati...jagalah bicaramu...
Kerana kau yang memulakan keperitan dan perbalahan itu...
kenapa mesti kau menyalahkan akal...

- Adilia -

S.A.H.A.B.A.T


 Rasa teruja dengan kata-kata tue,masa tengah search info untuk bahan assignment...terbuka satu website..then ada seorang guru yang menulis kata-kata tersebut ... 

p/s; Thanks Zana...Your pic ...Huhuhuu

Wednesday, November 14, 2012

Deewali Wishes From Us..Adilia's Family



Happy Deepavali for all Hindus ...
Especially for my friends..
Miss Devishree Velayutham, Tamil , Rav Bany..and others..
Have a nice day with your lover..
From us;
*Zuliana and Family*

pic taken from yahoo image 

..Us..


Here some infos about Deepavali which was taken from wikipedia.com
Diwali (also spelled Devali in certain regions) or Deepavali,[note 1] popularly known as the "festival of lights," is a five day festival which starts onDhanteras (Dhantrayodashi), celebrated on thirteenth lunar day of Krishna paksha (dark fortnight) of the Hindu calendar month Ashwin and ends onBhaubeej, celebrated on second lunar day of Shukla paksha (bright fortnight) of the Hindu calendar month Kartik. In the Gregorian calendar, Diwali falls between mid-October and mid-November. Diwali is an official holiday in India,[1] NepalSri LankaMyanmarMauritiusGuyanaTrinidad & Tobago,SurinameMalaysiaSingapore and Fiji.
For Hindus, Diwali is one of the most important festivals of the year and is celebrated in families by performing traditional activities together in their homes. For Jains, Diwali marks the attainment of moksha or nirvana by Mahavira in 527 BCE.[2][3] Arya Samajists, celebrate this day as Death Anniversary of Swami Dayanand Saraswati. They also celebrate this day as Shardiya Nav-Shasyeshti.
The name "Diwali" or "Divali" is a contraction of "Deepavali" (Sanskritदीपावली Dīpāvalī), which translates into "row of lamps".[4] Diwali involves the lighting of small clay lamps (dīpa in Sanskritदीप) filled with oil to signify the triumph of good over evil.[5] These lamps are kept on during the night and one's house is cleaned, both done in order to make the goddess Lakshmi feel welcome.[6] Firecrackers are burst because it is believed that it drives away evil spirits.[7][8][9] During Diwali, all the celebrants wear new clothes and share sweets and snacks with family members and friends.
The festival starts with Dhanteras on which most Indian business communities begin their financial year. The second day of the festival is called theNaraka ChaturdasiAmavasya, the third day of Diwali, marks the worship of Lakshmi, the goddess of wealth. The fourth day of Diwali is known asKartika Shudda Padyami. The fifth day is referred to as Yama Dvitiya (also called Bhai Dooj), and on this day sisters invite their brothers to their homes.

Wednesday, November 7, 2012

Kematian..mati..meninggal..

Baca tajuk macam ada sesuatu yang agak tragis gitu..hehehheee...Nak citer pasal budak sorang nie ha..minggu lepas ada jiran kami yang meninggal..chinese..pastu yang nak di jadikan bahan dengan mamat nie..dia dok tanya sape yang meninggal..tua ke? muda ke?...

Bila ibu ngn ayah dah tak larat nak layan..dia sembang pulak dengan kakak auni..berteka teki kenapa orang tu meninggal..

antara dialog mereka:
Adik: Kakak, agak2 kenapa dia mati ye..
Kakak: mungkin dia sakit la..kalau orang tua..
Adik: kalau orang  muda yang mati mesti dia eksiden kan kakak..
Kakak: mungkin la..
(dua beradik nie terjenguk2 kat tingkap bilik nak tengok tentatif program majlis tersebut..huuhuuu)

Adik: ibu, kita rasakan..orang tu mati sebab dia sakit jantung..atau sesak nafas..
ibu: dari mana adik tau
Adik: kita berfikir la...
ibu: adik dah pandai baca Iqra' belum..
adik: geleng kepala....
ibu: dah tu kalau ayah dengan ibu yang mati..siapa nak mengaji untuk ibu..
adik dengan selambanya menjawab...
"Siapa2 boleh baca kan ibu"

*fahaman adik..bila ada kematian bukan ke org ramai datang pastu mengaji..so siapa2lah kan yang boleh baca...
adeeeh!!! ingat nak bg motivasi suh dia rajin pergi ngaji..lain pulak jadinya...sabooooo jew la..

Sunday, November 4, 2012

Sorry Sayang.... :(

berdialog di petang hari yang agak syok untuk lepak...bertidur-tiduran...@ makan goreng pisang dengan minum air kopi O panas..Pergh!! memang masyuk tau..

Si ayah bertanya kepada si ibu..kenapa sejak kebelakangan ni si ibu asyik nak marah jer.
Nak kata datang bulang lambat lagi kot.
Semua benda tak kene..
asyik nak marah jer..kesian kat adik dengan kakak..Ayah gak tau!!

Errrkkkk!!!!
Berfikir sambil recall apa yang dah si ibu buat waktu tue...
errrmmm....banyak kerja kot...

Si ayah memberitahu kepada anak2 nasib badan la kan..asyik kene marah je dengan si ibu..
Ahakssss....lawak jer dengar..Si ayah ni touching lebih2 lak..anak2 ok jer gitu..
(yeker??? hehehheee)

So....
To all my loves!!!!
Ayah...Adik....Kakak....
i love you all so much...
kenapa si ibu asyik nak marah????
 Just because....

 
pic taken from image search yahoo.com

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers