Tuesday, September 22, 2015

My babam

Hari ni rumah mak long meriah... sebab muhd mirza aiman ada kat sini..

Perkara paling geram dgn si babam ni bila di suruh mandi..

Kali ni dia nak jadi Spiderman.
Pantang nampak dinding... melekat jer.. kompius jap mak long sbb keturunan Superman bukan Spiderman.. 😂😂😂😂


Asyik lekat kat dinding..
Pehanya yg pejal...buat mak long geram nak gigit...kuang3x..



Hah... ni memang penyakit dia bila dah mandi..
Jenuh kejar satu rumah suruh pakai pampers...
Jgn pandang i xde 👀 
I kuat lari tau...

😊😊😊

Saturday, September 12, 2015

R@y@ oh RaY@! Ep4

Biasanya... 
Setiap kali hari raya.. kami sekeluarga akan ke TG KARANG..
Rumah adik abah yang bongsu

balik dari TG KARANG.. kami akan ke KAPAR & MERU
ke rumah sepupu ayah

Pak Su & Ayah
waktu ni kami ke Sabak Bernam.. ke rumah anak buah ayah yang sulong..


padi waktu ni menghijau..
rasa damai sangat...



Orang beraya... diorang memancing..


mak long & muaz iman


Mak long kengkonon nak letak umpan...tapi geli ...


kakak auni tunjuk skill memancing...
dapat la gak seekor ikan sepat..

last but not least..
selfie ler kita..

RaYa Oh RaYa! Ep: 3


 Tidak lengkap di hari lebaran tanpa kunjung mengunjungi sanak saudara dan sahabat handai.
Orang2 lama selalu berpesan, yang jauh di dekat2 kan yang dekat dirapat2kan..(betul ke?)
hahahhaaa
Apapun objektifnya tetap sama.. merapatkan silaturrahim sesama insan.

Alhamdulillah... tak sangka tahun ni dapat berkunjung ke rumah sahabat handai semasa di pengajian dan sekolah menengah dulu...

Kali ni... rombongan raya oh raya ke MELAKA!

sebetulnya tak plan sangat pun nak ke sana.. ikut dan jer..
bukan tak nak plan.. takut tak jadi..he3

Rumah pertama: Angah (Arza)

so rumah pertama yang kami kunjungi...
hah!.. anak2 sangat teruja sebab 1st time masuk KEM TERENDAK.

sampai2 jer... kami dijamu dengan ketupat palas  bagai...
susah payah jer angah..
thanks angah.





dah kenyang..nampak tak muka kenyang sangat!
aisyah busy dgn hp jer...
Pn. Arzanizar
jangan main2 tau soldier nie!
Siapa sangka kawan sorang ni jadi askar...
askar wanita melayu terakhir... teringat balik zaman2 di STTJ ..
satu2nya insan pergi berkelah kat ulu bendul guna kasut tinggi...adoiiiii!!
jenuh tunggu dia..


sedang ibu2 chit-chat..
anak2 tengahari terik dok main trampolin..
merah padam muka...
lepas gian katanya..layan kan ler..

Rumah ke 2: Kak Sue
Dialah sahabat susah senang sewaktu di STTJ...
Sahabat yang banyak bantu utk subjek BI..
memang tak suka subjek BI dari dulu... fobia teramat sangat...
mujur lepas..
Kak sue... tengok perut dia.. tunggu hari katanya...
Alhamdulillah..
kak sue selamat melahirkan baby boy, on Monday kalau x silap..
Kak Sue... banyak sgt kenangan kita di STTJ kan..
Sayang Kamu!

p/s: utk irin dengan adik a.k.a mushi... insya Allah tahun depan rumah korang pulak eak.


Rumah ke 3: Datin Semah... 

 Datin????
ha la.... tak caye... sorry semah lambat sampai rumahmu..
rumah terakhir utk program raya oh raya kami..
hahahhahaha...

Dia lah sahabat suka duka  semasa di UPSI 02/06

Alhamdulillah ..
semoga persahabatan kita terus kekal hingga jannah ..
Sayang sangat kat ko semah!

Kak Anum.. insya Allah next year .. kalau ada rezeki kita ke rumah kak num pula ye semah!

oleh kerana terlalu kenyang... kami tapau je mee bandung dari rumah semah..
sampai rumah jer... selamat mee bandung tu..
thanks semah!



RaYa Oh R@Ya! Ep2


Pagi lebaran yang indah... dengan kemajuan teknologi yang ada..
jaringan internet yang sangat memuaskan.. setiap minit ucapan selamat hari raya dan foto2 ceria hari raya silir berganti masuk inbox hp..
via whatsapp.. viber... wechat..
peredaran zaman kan..
kalau dulu seminggu raya baru dapat tengok foto2 raya 

just want to share ..
Walau jauh... namun mereka tetap dekat dihati
ucapan dan gambar dikirim sebagai tanda ingatan di hari lebaran..

syurah & her brother
this year tak dapat nak ke rumah in law syurah sbb hubby dia kene bertugas, so dia beraya di rawang dulu..
Next year... insya Allah..


Wati & her family
(UiTM Arau' 98)

Sue & Husband
(STTJ 96/97)

Irin & Family 
(STTJ 96/97)


Angah & Family
(STTJ 96/97)

Munirah & Family
(UiTM Arau'98)


Gmie & Family
(UiTM Arau'98)


Mawar & Family
(UiTM Arau'98)


Faizah & Permata Hati
Ibu tunggal yang sangat tabah....
(UiTM Arau'98)


Aties & Family
my buddy..kawan gaduh masa dalam ROTU.. Peace!
(UiTM Arau'98)



Deq Non & Her Mommy
My roomate.. my kawan gaduh.. kawan borak...kawan merapu tengah2 malam asik cari makanan kat hostel dulu..
(UiTM Arau'98)


my family from Arau
Family Cik Ida 

Kak Zaleha & Family
My roomate ..UPSI (Master)


Zana & Family
ni bukan takat sebilik...makan sepinggan..minum segelas..
hahahhaa... 
ibunya ibuku jua.. ayahnya..ayahku jua..
Family semasa belajar di UiTM arau


Kak Anum & Family
her new family members...
semoga kak num bahagia disisi keluarga baru..
Segala kenangan kita bersama.. tak penah dilupakan..
dialah ibu..kakak..dan juga sahabat buat saya dan semah masa sama2 belajar di UPSI
(UPSI 02/06)


Ayien & Family
(SKTS family members)

RaYa OH R@y@! Ep1

Tahun 2015...turn raya di johor..

*JOHOREAN FAMILY *

Kak Long & Husband

Kak Long & Family

Candid !!!
Tak payah guna monopod ka..teapot ka.. sbb dah ada yang original..
syafiq pot...hahahhaa..


My Family
Sangat susah nak cukupkan ahli keluarga sendiri... 
yang bujang asyik main jer.. yang sorang lagi..dok sibuk makan kuih jer..


Auni & Ibu


Pakcik & Family


Atie & Husband
Peminat TEGAR POLO!!!
hahahhaha... sib baik bukan POLONG..


 belanja 1 pic kami..
hehehhehe...


* KELUARGA 'SEA STONE' *

Angah & Family
Apalah yang excited sangat ghufran tu..


Pak Anjang & Family
sukanya abg muazzz... dapat banyak duit raya ye..


Mak Datin Norasmah dgn bodyguardnya..
paling kecil sampai yang paling beso bodyguard dia yer...


Pak Andi & Family
Our new comers... Naurah Sofea..
Ratu tidur...


Mirza aiman the handsome boy..
tergugat ranking pak anjang..pak andi..n pak ateh...
anugerah telah dibolot oleh Mirza..
hehehehee

Mak usu & atok..
ada saje gambo mak datin nie... penuh screen..
ngeeeeee...






Tuesday, May 5, 2015

Guru: Versi 2

Assalamualaikum... pembuka bicara...

Keinginan untuk menjadi seorang guru.. bermula masa aku darjah 1 lagi. Memang dulu2..kanak-kanak hanya tahu nak jadi guru,askar, polis dan doktor..
Mungkin kerjaya2 ni je yang sinonim dgn zaman kanak2 aku dulu. Dulu tak macam sekarang, kanak2 lebih terdedah dgn media sosial... mereka tahu apa dia pensyarah, jurutera, juru terbang...

Ok..

Kenapa harus GURU?
Pada ketika itu, waktu itu, saat itu.....

  1. suka tengok imej cikgu2 yang masuk ke kelas. cantik, kemas dan rasa macam ada satu rasa.. 'gah' bila bawa buku ringkasan, BBM, ada 'bodyguar' tlg bawa brg2 masuk kelas. aku lah salah seorang bodyguard cikgu...hi3
  2. cikgu tahun 1 aku sangat pandai melukis. love her drawing...seriously..
  3. cikgu aku sangat2 berkebolehan..pada waktu tu seorang guru..means guru kelas akan ajar semua subjek kecuali BI dan Agama Islam. aku rasa..menjadi guru...guru seorang yang serba tahu...
  4. aku suka skodeng cikgu2 tahap 2 mengajar bila aku dah habis waktu belajar. sementara tunggu ayah datang ambil.
  5. last but not least... DOA ibu ayah .. ayah yang kuat and tegas nak aku jadi GURU...

alhamdulillah...
hampir 8 tahun bertugas menjadi seorang guru..

InsyaAllah... akan terus berusaha untuk menjadi seorang guru yang menyumbang ilmu dan tenaga kpd anak bangsa.

Doa dari insan2 tersayang menjadikan aku lebih kuat dan bersemangat...dalam menempuh setiap dugaan dalam dunia pendidikan yg sgt2 mencabar sekarang!


Monday, April 27, 2015

Guru : Versi 1

Assalamualaikum...

Guru? Kenapa mesti Guru?

Ya! Guru! Aku seorang Guru!
Kenapa?

Sebelum jauh aku menulis dalam blog ni.ingin sekali aku tegaskan nukilan ini adalah dari sudut pandangan aku.. bukan kerana mencari publisiti atau sebaliknya..tapi satu nukilan yang aku rasa...aku tulis untuk tatapan anak cucu ku satu hari nanti.

Kenapa Menjadi Seorang Guru?

1. masa darjah satu suka tgk cikgu2 mengajar.. pakai baju cantik2.. buat ABM cantik2.. ajar aku sampai aku pandai..daripada tak kenal apa2...aku jadi yang tahu mcm2

2. doa ibu ayah juga kot. sebab ayah selalu sebut2 nnt anak2 dia ada yang jadi guru.

3. sebab..... tak jadi pramugari!!!! hahahahhahaaaaa....

p/s: memang dulu ada simpan niat nak jadi pramugari..tapi ayah tak izinkan...ahakss ;)



Alhamdulillah...
Almost 9 years....


AJK pelaksana Sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Kuala Langat

Wednesday, April 8, 2015

Tq Sayang

Meraikan ..
 ibu lulus selesaikan pengajian Sarjana..

terima kasih...
My Family..my love..my everything..


Inspirasiku..


Bismillahirrahmanirrahim..

Ya Allah..
Syukur kehadratMu Ya Allah

Impian untuk memiliki segulung watikah Sarjana tercapai jua..

Dalam tempoh untuk memilikinya..pelbagai onak duri dilalui..
Tabahkah aku?Mampukah aku?

Alhamdulillah...
segalanya terjawab dengan adanya segulung sarjana..

aku tidak akan berjaya tanpa doa2 dan sokongan yang tersayang!

terima kasih semua




Beliau mentor ku.. Prof. Madya Maria Salih..


Dia sahabat susah dan senang ku...
(aida & Gjo xde gambar sebab kami grad di tahun yg berbeza...mereka grad dulu..)



Permata Hatiku.. 
Mereka kekuatanku..

 Suami...
susah senang ... dia bersama saya..
terima kasih sayang...




Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers