Thursday, May 16, 2013

...Romeo 2013....

Ahaksss...ni kenang2an buat adik...1st week sekolah..adik rapat dengan girls kat kelas..salah seorangnya..tu ha.... hi3...sok dah besar2 tengok balik eak blog nie..Sekarang tak la..sebab adik malu kene usik dengan kawan2 ibu kat sekolah...
Tetibo..ghaso nak nyanyi lak...
"alahai anak omak...alahai anak omak...."


Aduhai Anak...

Bila anak2 dah sekolah ni..macam2 nak kene buat kan..saya percaya ibu2 di luar sana ada problem yg sama dengan saya. Al maklumla kan, anak2 zaman sekarang tak macam dulu2. Anak2 dulu kalau parents kata 'NO', 'JANGAN', 'TAK MAU'...dan yang seumpamanya...diorang sure tak akan tanya sebab musababnya ..akan tetapi anak2 zaman sekarang tidak lagi...

Al kisah bermula....apabila si adik dah mula pandai membaca..ibu jadi susah hati bila adik tanya maksud perkataan yang jarang didengar..Hah!!! itu le masalahnya...sangat2 la haru nyah oiiii...bila perkataan tu kategori 18sx...Huahahahhaaa....menangis sang ibu nak bagi jawapan tau! You all pun mesti ada alami semua ni kan..kan...kan...

Satu petang yg hening, adik baca surat khabar masa nak balik ke rumah (kalau ibu tak silap la)..then...dia jumpa perkataan..ROGOL..masa tu tengah hot story pasal budak 12 tahun kene rogol..telan air liur ibu nak jawap..adeh...di sini..sebagai ibu bapa ...rasanya tak salah kalau kita bagitau anak2 tentang maksud perkataan tersebut...TAPI...haruslah menggunakan bahasa di tahap mereka..bukannya untuk mendedahkan perkara yg tak elok tapi sebagai peringatan kepada anak2 supaya berhati2 ...

So...jawapan dari ibu...ROGOL adalah satu perbuatan yang tak elok. ingatkan habis kat situ jer...ada lagi soalan lanjutan...ROGOL tu..untuk org lelaki atau perempuan? adeh!!!!...ibu jawap exam last semester pun tak susah macam ni anak oiii...

jawapan ibu...(berfikir ...cari perkataan level kanak2 yg sesuai..utk terangkan kat adik)...

Ok...benda tu kalau sesiapa buat memang dosa besar..sebab akan menyusahkan orang yang dirogol..contohnya..yg mcm dalam paper adik baca tu la..MATI..sebab orang jahat tu takut...dia bunuh budak perempuan tu..(bleh tak...sbb ibu kehabisan kata2)...sebab tu...ibu marah adik atau kakak keluar rumah tak bagitau ibu dan ayah..BAHAYA..kalau tak dirogol ...mungkin diculik pastu kene jadi orang yang minta duit ...tak makan..tak minum...(mesti adik fikir...kenapa sampai situ lak ibu explained)..adik dgn kakak nak ke..kene macam tu...they said..NO...jadi..jangan sesekali ikut org yang adik and kakak tak kenal..even kenal pun..adik atau kakak kene tanya ayah ibu...
Sekadar perkongsian pengalaman...sebab anak2 sekarang ni memang akan tanya sebab musabab..mereka kreatif dan memiliki tahap inkuiri yang sgt melonjak..mereka sgt teruja dgn sesuatu yg baru..jadi bila kita kata JGN...mereka akan tanya KNP?...so...kepada ibu bapa semua...jangan biarkan anak2 mencari jawapan sendiri mereka ingin tahu sesuatu perkara...bimbing mereka supaya mereka tidak tersasar...jangan lah serahkan semua tu pada GURU..Guru tak menang tangan nak layan kerenah anak2 nie...dan tak guna gak kalau guru ajar dan bimbing mereka tp tiada pemerhatian drp ibu bapa mereka..anak2 kita...mereka lebih dekat dengan kita...dan saya percaya...ibu bapa diluar sana...sngt mengambil berat tentang anak2 mereka...sama seperti IBU BAPA saya...

Thanks ... Terima Kasih...yg terhingga buat...PN ROMHANI SUHANDA...ibu saya..dan SELAMAT HARI IBU...juga EN SUPERMAN MISRAN...ayah saya...SELAMAT HARI BAPA..yg akan dtg x lama lg..

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers