Sunday, September 23, 2012

Berlalu lah sudah Syawal

Lama rasanya tak tengok blog nie..berabuk  sudah yea..
Alhamdulillah, Syawal telah pun berlalu...dengan berlalunya Syawal..maka berlalu lah segala kenangan pahit manis sepanjang Syawal...Segala suka duka yang di lalui bersama sama insan tersayang akan di simpan di dalam diari memori nie..
Harapan ku semoga aku  di beri peluang seterusnya untuk bersama sama yang tersayang menyambut ramadhan dan lebaran bersama lagi di tahun akan datang..InsyaAllah...

Errmmmm.... lebaran tahun ni adalah giliran di kampung saya tau.. SeaStone...( d boomsss sikit..) Biasanya lepas solat raya ..di sebelah petangnya kami dah bergerak balik ke johor, tapi tahun nie kami tukar  plan. Balik ke Johor pada hari raya ke 2..

Kami selamat sampai ke Johor malam raya ke dua..di rumah atuk dan nenek dah penuh dengan sanak saudara suami..memang meriah...anak-anak turun je kereta dah tak nampak kelibat mereka sebab dah jumpa sepupu nya..

Kami terus bersiap untuk pergi ke  rumah mak long suami di Tampok..memang dah jadi tradisi bila beraya di kampung Johor kami pergi beraya beramai ramai.."BARAAN"..panggilan untuk ziarah beramai2..kami di jamu dengan pelbagai juadah..tapi  tak berselera sangat nak makan..(konon la kan..tapi habis gak ayam masak merah kat pinggan..ha3)..betul lah tak makan sangat..mungkin penat sangat..dapat la beraya dua rumah malam tu..

Esoknya..se awal pagi..(awal la sangat kan..kan..) sesi BARAAN bermula...kebetulan pula, makcik abang ada buat kenduri arwah anaknya ...dek kerana syok sangat beraya kan..maklum lah kalau tak raya tak jumpa semua sepupu..itu pun ada yang beraya sebelah mertua mereka..kalau tak lagi lah kepoh dan kecoh..maka nya tak sempat nak bergambar-gambaran..
ada takde..bergambar dengan Datin Sri Farha...hahahhahahaa
(Apasal pic ni nampak mcm aku preggy jer...hahhaha..bengong)

Petang raya ke 3, family abang plan nak ke Kota Tinggi, rumah pakcik abang...kami pulak first planning memang tak dapat nak join, sebab abang kata nak balik esok seawal mungkin nak kena keje. Tapi bila dah anak-anak dah melompat2 ajak ke sana..si ayah tak sampai hati la pulak..So, ayah mengalah pergi...

Nak di jadikan citer kan cik senah oiiii.... malam raya ke 3, bila dah makan malam kat umah pak long..aku masuk tidur awal..sebab kepala rasa sakit..kaki tetiba sejuk..rasa macam demam..so, aku ingat mungkin sebab terlalu letih..TAPI.. around 2 am..rasa macam perut nie lain macam jer..senak..rasa sangat amat tak selesa..perlahan-lahan aku bangun duduk di hujung katil..sebab rasa susah nak nafas..kebetulan pulak..tengah waktu darurat tu..makcik rasa nak terkucil da... try to stand up..rasa sakit yang menyucuk di sebelah kanan perut sampai kan makcik tak boleh nak bergerak walau seincipun..abang ajak ke hospital tapi aku tak nak sebab..biasanya kejap je sakit nie..nanti elok..

Tapi aku silap..langsung tak boleh nak gerak...air mata je yang keluar..sib baik tak terkucil kat situ..hahhahhaaa...apa yang orang tanya aku dah tak boleh nak jawap..habis bangun seisi rumah..Hehehehee...maaf ye sebab buat korang semua terjaga..

Alhamdulillah...mujur suami adik ipar ada..so dia bertindak sebagai pemandu ambulans yang sangat berkaliber..hihihiihii...sampai tergolek makcik duduk kat belakang..nasib baik ada mak mentua yang jaga kalau tak sampai spital tentu aku dah terselit kat bawah seat diorang...hahahhaaa budget kecik lak yea..punya lah laju dia bawak....hehehehee...bak kata Boboboi..TErbaik!!

Sampai Hospital Sultan Ismail , JB...tolak ke ER... pas buat pemeriksaan urin..terus kene tolak masuk wad.. POSITIF APENDIX.. aku tak ingat apa dah..cuma sesekali aku terjaga bila rasa sakit..tengok kat tepi katil ada mak ngan abang..hampir subuh baru mak balik rumah mak long semula..abang yang teman aku sampailah pakar sampai..

Lepas doktor pakar buat pemeriksaan...yangaku rasa macam acuh tak acuh je dia buat..terus dia decide..YOU OPERATE K!!..terpinga-pinga aku dengar..aiiikkk cam tue je..tak perlu scan dulu ke doktr..tak payah katanya.....

Maka bermula lah..episod yang amat trauma dalam hidup aku tau...
Doktor datang pukul 8..sharp 8 pagi... araound 9 dah tolak ke dewan bedah tau...My laling tak berenti bagitau suh releks...jangan cuak..aku rasa ..aku ok je..hihihii...ke dia nampak aku macam orang cuak eak..hahahha...

 
3  jam dalam bilik bedah...sejuk teramat sangat..macam dalam bilik mayat le pulak...apa yang aku ingat..pas kene tolak ke wad..aku dengan lena nya..ZzZZZzzzZzzz...sedar-sedar..yang agak lalok jugak bila dengar family in law kumpul..nak buka mata..tapi memang tak mampu..

Terima kasih teramat sangat di atas kunjungan saudara mara juga adik beradik ke HSI..tak sangka la pulak kita beraya di HSI yea..InsyaAllah, tahun depan kalau panjang umur kita raya sakan sesama eak..

Terima kasih yang tak terhingga buat ipar duai juga ayah dan ibu mertua yang sanggup tunggu dan jaga anak2..dan juga aku sebagai pesakit..(hihihiihii) they treat me like a baby....syooook oooo...Tq..tq..and tq again..Luv u all..

Terima kasih juga buat adik beradik, saudara mara dan sahabat handai yang mendoakan kesihatan diri nie..jauh tidak bermaksud kalian lupa kat che' naaa..kan..kan..Luv u All Tooo 3,4...

Nie ler makanan orang sakit semasa kat spital..hehehee...sedap gak..( nampak benorr kuat makan..)...hajat hati nakkasi habis meal tue..tapi x boleh masuk da..En Hubby..dok gelak2 lak..hehehee..(padan muke katanya...budak degil...Muuaahahaaa)

Pic atas nie..kira roomate makcik le masa kat HSI..Chinese woman..she's a very strong woman..almost 1 month kat wad .. kanser tahap 3..tanya kat en.hubby, "seandainya saya yang terlantar macam tue..nak tak awak jaga saya 24 jam"...en hubby jawap..."sedangkan awak baru operate macam nie pun saya tak tinggalkan awak sorang.lagikan macam tue..merepek ler..suka cakap macam tue"

En hubby dan makcik kan ..kagum dengan husband aunty tue..dia setia temankan aunty tu..siang malam jaga..balik sekejap untuk mandi dan makan..dalam masa dia balik, anak2 dia silih berganti jaga..dan yang buat kami respect to him...uncle tu tukarkan diapper aunty tue..padahal nurse kat situ dah kata nak tukarkan...errmmmm...loving couple kan..uncle tu pun peramah..agak2nya..apa lah cerita aunty tue sekarang kan..

It's me..hehehhee...sebelum discharge..tak bleh blah..sempat gak lagi posing..en hubby kata..dah tak macam orang sakit bila berposing...kihkihkih...

Alhamdulillah...sekarang dah beransur pulih..cuma rasa  sedih....bila kene g kuliah dalam masa terdekat nie..have to drive to UPSI..semoga makcik diberi kekuatan fizikal dan mental dalam melalui hari2 yang mencabar nanti...sebagai  surirumah...pendidik...mahasiswa..

Wednesday, September 19, 2012

Hero Malaya..

Apa dah jadi dengan hero ibu ayah nie...hi..hihihi.. tak pasal-pasal dok melalak yea... pelik kan kalau hazim tak dapat apa2 hadiah..so, hadiah hari raya yang lepas...dia dapat.. "tangan terseliuh"...
Tak heran dah ... apepun Alhamdulillah..ayah bawa adik ke klinik .. takde la parah sangat ..(auta je lebih).. So...Hazim..bila dah besar nanti .. bleh la  recall apa  yang dah adik lalui yea... Luaran nampak hero..tapi hati ada taman...hehehe...

Wednesday, September 5, 2012

Gotong Royong

Aktiviti sebelum ghayo marin..dan sebelom posa pun..
moh kita layan gamboo bujang den yang sangat berkobar-kobar mengambil alih tugas majlis perbandaran sepang @ JKR..

Tersangat lah bangga bila dapat mengalirkan air di longkang tersebut..
Syabas!!
siap pesan kat ayah eh, jangan nak buang sampah sembarangan kt dalam longkang nie..

Kakak, memilih untuk menjadi PROPEL.. hi3..
termengah-mengah mengangkat ranting yang lebih berat dari dia..

Apa da... dok 'tertunggeng' anak beranak nie..
As usual..hazim bertindak sebagai pewagai penyiasat..mencari punca..kenapa air tak mengalir..

..dan...
dengan tugasan yang di beri..( tak  seberapa pun keje eh..)
upah yang di minta dari big boss amat lah tidak berbaloi..
hahahahha...

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers