Wednesday, December 28, 2011

9 tahun yang lalu...

Yea..pejam celik..pejam celik..

setelah melalui asam garam berumahtangga..

rupanya,

rumahtangga kami telah pun berusia 9 tahun!!

So,

next year usia perkahwinan kami akan mengjangkau 10 tahun.,

seandainya Allah memberi kami peluang bersama..dapatlah aku dan suami menyambut hari ulang tahun perkahwinan kami yg telah menjangkau 1 dekad


Kad jemputan .. al maklumlah masa majlis aku tue, kami takde budget sanngat..sebab aku masih tahun 1 kat upsi, suami aku pulak baru kerja dalam 4 bulan

he3..

bukan gatal nak kawin tapi nak elak dari segala macam perkara..

itu lebih baik kan..kih3 (ayat cover)

dengan sekali lafaz..aku sah menjadi isteri abang..

ermmm..sebab masa tu zaman gawat..

hantaran dari abang rm4k

batal air sembahyang dari abang..seutas gelang dan sebentuk cincin

duit mas kahwin rm 1k

tapi gelang dan cincin dah hilang..kena curi..ermm xde rezeki


kenapa aku mention nilai wang hantaran???

saje..sebab bagi aku, jumlah wang hantaran bukan ukuran kebahgiaan sesebuah rumahtangga.. walau sejuta sekali pun, tapi takde persefahaman buat apa kan..

baju sanding kami sebenarnya warna hijau..

tapi mak andam call sehari sebelum majlis, bgtau yg baju aku nak tue, ada pengantin sebelum kami tak pulangkan lagi..diorang simpan gamaknyer..

bukan aku yang menangis..mak andam yang menangis..

kelakar bila diingat balik..

mujur aku jenis yang tak kisah..belasah je lah..dah takde rezeki kan..

yang penting majlis berjalan lancar..


dan yang paling best..majlis aku masa tue..kawan2 masa kat uitm arau ramai yg datang..kawan2 yg team palapes pun datang..terima kasih kawan2..love you all..


Semoga usia perkahwinan kami berpanjangan..bahagia hingga akhir hayat..

Semoga Allah berikan kami ketabahan dalam melalui dugaan yg kami sendiri tak tahu apa kan berlaku masa akan datang...

Tinggal Kenangan

27 Disember 2011

11.50 a.m

nenek telah kembali kerahmatullah


Al-Fatihah

Semoga nenek sejahtera di sana..

semoga arwah nenek di tempatkan di kalangan insan2 yang beriman


Ya Allah..

semoga arwah dipermudahkan laluannya di sana..


Kenangan dengan nenek memang banyak..

aku membesar dengan nenek..

aku mendapat kasih sayang seorang nenek drnya

(nenek aku sendiri garang dan tak berapa campur dengan cucu2..tapi nenek ok..)

Hanya Allah SWT yg dapat balas jasa nenek.

will miss u nenek..


rindu....sambal udang nenek..

rindu lempeng nenek,

rindu cengkodok nenek..hi3


sebab..masa kecik2..aku suka makan rumah nenek..

sebab nenek pandai masak..

aku dengan juli pun selalu kena marah..

sebab asyik main je..

pastu suka main masak2..nyorok2 dari nenek, masak betul2..

kat kebun port terbaik...

he3....


setiap khamis malam jumaat, aku akan ajar nenek @ semak nenek baca yasin..


sob...sob...sob


terlalu banyak kenangan nak diceritakan..

apa yang pasti..

aku akan rindukan nenek..

dan aku kena terima hakikat..

setiap yang bermula akan berakhir..

setiap yg hidup akan mati..


aku juga akan MATI..

tapi entah bila..hanya Allah yg tahu..

Wednesday, December 21, 2011

Emergency Call..awal pagi!!

Alarm berbunyi macam nak bangunkan semua org dlm rumah nie.Mata aku tetap kelat nak bangun.Errrmmm biasanya aku tidur pukul 2-3 pagi, tapi semalam pukul 11 dah tak bole buka mata. Kepenatan tahap gaban.
Tengok jam kat handphone bru pukul 6.24am..tetiba teringat kat kakak.Rasa tak sedap hati. Bangun solat, urus diri..kelaur ke pekan dengan housemate..ada hal nak ke mybank urus KPF abang.Masa breakfast teringat lak kat kakak.Call, adik bagitau kakak demam malam tadi..menggigil..panas sangat..tapi pagi nie dah ok..
On my way ke bank, miss called bertalu2.tak dapat nak angkat sebab cari parking kat Tg malim...nauzubillah punya susah..haish..
dah setel semua sementara nak tunggu giliran call umah,kakak menangis2 suruh balik...aduhai..dugaan betul..macam mana la pulak nie..
Nak balik bukan dekat..esok dah khamis..buku tak habis baca lagi..
Tarik nafas panjang2....istighfar banyak2....mula fikir...
Call husband, suruh dia balik lepas keje nanti..call shikin mintak tolong balik tengokkan dia..Top-up hp teha supaya apa2 hal nnt senang nak contact..
By hook or by crook...hari nie kena setel baca..esok pagi2 leh lenjan balik..

Tuesday, December 20, 2011

2 bulan @ 2 Minggu???

syahdunyer bila dengar mak citer si kakak kesedihan sebab kena tinggal dengan ibunyer..(aku ler tue)...citernyer macam nie...satu pagi sedangn mak aku sibuk buat keje kat dapur,si kakak datang dekat kat mak,pastu dia tanya...(lebih kurang dialog kat bwh nie..)

Kakak: Mak..(kakak mmg panggil nenek dia mak sejak kecik)..dua bulan lama tak?
Mak: lama..kenapa?
Kakak: Ibu kata dia pergi sekolah jauh(upsi)...2 bulan..kita rindu ibu..
Mak: 2 minggu la kakak..bukan dua bulan..ibu bukan pergi jalan2..ibu pergi sekolah..belajar
Kakak: 2 minggu dengan dua bulan mana yang lama..
Mak: 2 bulan le lama...sabtu nie ibu balik ler..
Kakak: kita rindu ibu...

...tersentuh hati den...
sejak kecik lagi dia dah kena tinggal dgn nenek..

Sabar ye kakak..2 tahun je mcm nie,pastu kita leh duduk sesama hujung minggu..
kesian anak ibu...
love you so much kakak!!!
ibu pun rindu kakak...

Monday, December 19, 2011

Rumah Pusaka

Hari tue, entah datang dari mana rasa rajin untuk mengemas album yg bersepah di rak.tengah sibuk mengemas, sambil2 tue belek le album2 lama. entah macam mana, jumpa gambar masa aku kanak2,zaman aku masih 4 beradik lagi.Bila tengok gambar tue, terasa sangat masa berlalu dgn pantas. kalau tak silap, gambar tue masa aku berumur dalam 6-7 tahun. Gambar masa raya tue, pakai bju cantik...(masa tue, apa yg abah beli..itu yg kami pakai...x tanya pun warna apa...bape pasang?)


Jauh beza kan dengan budak2 sekarang..ermmmm..masa dah beredar..banyak perbaharuan..he3...warna coklat bju kami...3 beradik sama je..sbb 3 pempuan masa tue..he3..moh layan gambar tue...


comel tak kami..hi3..baju udah sama dengan kusyen...

dan,

rumah pusaka tinggalan arwah atuk dan nenek yang dah jadi arwah juga...dah dibuka sbb x ada siapa nak duduk situ...hu3 sedey ooo...

nie la antara gambar rumah pusaka yang ada disimpanan aku.damai dan tenang..
di rumah ini lah kami 4 beradik masa tue di besarkan..hish silap...6 beradik..teha dan fateh x sempat,,,he3
rumah yg penuh kenangan
tempat ini lah kami 6 beradik meniarap buat keje sekolah..sambil mak akan buat keje harian dia..
sgt touching la...he3..
apepun..
Al-fathihah
untuk arwah atuk dan nenek
semoga rohnya, semadi dgn tenang disamping insan2 beriman..
amin




Thursday, December 15, 2011

Pra-preparation untuk kakak

Budak comot nie dah nak masuk year 1..

ini bermakna, anak ibu dah besar.

ini juga menunjukkan yang ibu dah 'veteren'

hahahaaa...


so...my dear..

semoga kakak berjaya di dalam bidang yang kakak ceburi..

doa ayah dan ibu sentiasa mengiringi usaha kakak..

anak ibu nie bukan saja comot..tapi agak matang dari usianya


kakak dah pandai urus rumah, jaga adik, tolong nenek dan atuk..

ayah dan ibu bangga dengan kakak..

harapan ayah dan ibu..

semoga kakak dapat mengekalkan prestasi yg cemerlang

semasa di PASTI AN-Nur

bila di sekolah nanti..

amin..


pssst...kakak nie memang comot la..

hish..pakai lawa mcm mn pun..nmpk comot..hu3...

tapi tetap comel dimata kami


sebagai persiapan utk puteriku yg comot nie..

nak masuk tahun 1 le katakan..

(ibunyer yg poyo...hu3...excited beb..)


last weekend, lepas pergi kenduri kawin umah mak mentua paman adi kat PD, kami pun pergi le ronda pekan tue...cari barang sekolah kakak. ..

Eh...nape tak beli kat Mall jew...tak kellllaaaaassss ler..
Hellooooooo...

bagi aku ler kan..beli di mana2 sama jew..yang penting kualiti material..

beli kat kedai biasa pun apa salahnya..sama je..malah lebih murah tau harganya

kalau nak dibandingkan kat Mall..

Lain orang..lain la pendapat..tapi itu pendapat aku le..

asalkan anak aku ke sekolah, baju bersih dan berganti..

tak de la sepasang yang mahal tue..lanyak sampai 5 hari sekolah..


hishh merapu lak..

kat sana...macam2 kedai aku redah..

nah..hasilnya

dapatlah 2 set baju untuk sekolah pagi, 2 set sekolah petang, 1 set baju utk PJ



Memandangkan hari tue, ibu dan ayah tak bagi lagi hadiah kat kakak sebab dapat no 1..

maka ayah dan ibu,

decide untuk belikan beg sekolah utk kakak..


Tapi kan....masa belek2 beg utk kakak...tengok kat price tag tue..

perrrggggh..

sebuah beg sekolah budak2...harga dalam rm 50 ke atas..

yang ada tue..sampai rm89..

dapat satu handbag ibu...(yg xde brand ler..kih3)

dah kata nak bagi hadiah kan..bila kakak udah tangkap itu beg..

maka ayah pun sengeh le bayar..

hahahhaaaa..

mujur my hero tak mengaruk nak beg gak...


habis gak la dlm rm 3++ utk preparation tue..

errmmm..bagi aku dan suami tak kisah pun sbb dah itu keperluan untuk anak2 nak ke sekolah..

cuma bila on my way home..

discuss dengan my hubby..

padanlah org yg berpendapatan rendah..ada anak lebih 2 org yg sekolah..

akan pening ..nak kira budget..

macam zaman2 aku n adik2 sekolah le..


(mood...muhasabah diri..)

memang ler dulu beza dgn sekarang tapi xde beza aku rasa..

kalu dulu barang murah tapi, ayah kerja sorang..kerja kampung.. pendapatan x tetap..anak ramai

Sekarang, kerja gaji paling min 6++, tapi barang mahal, kalu anak 3 orang sekolah???

cer citer..sama je kan..


apepun kami suami isteri ..tabik spring pada parents yg anak ramai..boleh hantar anak ke sekolah,siapkan keperluan anak2 mereka..dan yang penting yuran sekolah xde yg tertunggak..

memang terbaik la...

macam ayahku...en SUPERMAN MISRAN..

bukan saje nama ayah hebat..tapi ayah sendiri memang hebat..

sebab..dengan kudrat 4 tulang kerat ayah..ayah mampu sekolah kan kami 8 beradik..

ayah mampu hantar kami ke IPT..

aku ke Uitm Arau,

ezol ke Uitm Jengka,

sikin ke Maktab Mizan,

fizah ke Uitm Segamat,

Saaban ke ILP KL,

hamdi ke Uitm Penang..


Mampu ke aku nak buat semua tue utk anak2 aku???

kepada adik2 ku..hargailah pengorbanan ayah..

berilah kesenangan untuk ayah..

walau dengan sebungkus roti canai yg di bawa ikhlas utk ayah..

ayah akan rasa bahagia...

soooo...

jgn le berkira-kira dengan ayah..

sbb ayah tak pernah berkira-kira dengan kita bila kita minta duit belanja masa belajar..

Please Take Note!!




Tuesday, December 13, 2011

My Hero..

Siapa yang tak kenal dengan my hero...(di dlm family kami ler..)

bila ada..jadi kawan gaduh semua orang..

bila dia takde...semua orang tercari-cari

he..he..he..

dengan bangganya dia akan cakap...

"HEBAT tak kita??"


Of course la hebat sayang..azim takde semua orang rindu kat adik..

sebab....

kami tak de bahan nak gelak..nak gaduh...nak usik..


tanpa sedar...ini lah yang dikatakan lumrah kehidupan..

anak-anak adalah penyeri rumahtangga..


Jom layan gambar-gambar hero..

kira dah lama la gak gambar2 nie..sebab takde masa yg best ..

jadi tak le menulis di blog nie..

Nie..nak rest kan otak buat assingment,

disamping rindu kat hero..

sebab dia di kampung..


ok..pics nie amik masa kami keluar jejalan di Jusco Bukit Tinggi, Klang

1 hour dari rumah kami..

macam biasa kalau ke shopping mall, anak-anak akan cari 'port' main.

so, kat sana ada satu playground..at groundfloor


lepas main segala macam yang ada kat situ,

my hero nak buat 'sand art'

mcm tue le bunyinyer benda yang nak dimainnyer tue..

dia dengan bangganya..pilih 'spiderman'

maklum le..cucu 'superman'..


hissh..udah le susah nak ikut arahan..

dia je yg betul...



punya la panjang muncung..khusyuk gitu...ha3..

suka-suki dia je nak letak warna apa..

nah..hasilnya adalah.



hamik kau...

my hero...telah memilih 'spiderman' hati jambu..kah3..

tak pernah lagi ibu tengok spiderman color pink + merah + biru...

asal adik bahagia sudah le...

itu le dia hazim fakhruddin...dia buat apa yang dia rasa cantik dimatanya..

terbaik dari hazim..




Friday, December 9, 2011

Terima kasih sayang...

Tiada kata seindah pengorbananmu...

Cewah...starting dengan madah berhelah gitu..

ekekekeekeee...

tak lah berhelah..kenyataan..


Untuk beberapa minggu nie, aku melalui pelbagai dugaan..

di saat-saat akhir kuliah..

kena admitted kat spital..keje melambak..

adalah dalam 4 hari 3 malam..dah mcam pakej percutian...huahahaaa..


Here..in this blog..i want to let them know...

the very very important person in my journey is...

:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
::
:
:




:)



yezzzaaaaaaa.....






;p





kih..kin..kih...suspen le kengkononnya kan..kan...kan..


of course ler...


my...

my beloved husband..

thanks demoksss...(nama manja my hubby tau)

sanggup berkorban untuk melihat istrinya nie..

sihat...

siap keje2 kuliahnya..

boleh senyum balik...(kalu x monyok jer...)


YES...i know, we will try to be the best to our spouse..

but, to me...his caring..his support...what ever he did to me..

i really appreciate it...it's truely..deeply..what so ever feeling la..

thanksssss a lot my demoksss..


hope all those things..just not for a few days...but...forever in our life..


I Love You...




p/s: to those yg rasa nak muntah ke @ nak pitam ke baca entry nie..xyah le baca kan..ada ku suruh korang baca..pada yg tak sudi..ekekeeekee..blog den..den punye suka suki la kan nak tulis apa...hie3...PEACE NO WAR!!!

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers