Wednesday, December 28, 2011

9 tahun yang lalu...

Yea..pejam celik..pejam celik..

setelah melalui asam garam berumahtangga..

rupanya,

rumahtangga kami telah pun berusia 9 tahun!!

So,

next year usia perkahwinan kami akan mengjangkau 10 tahun.,

seandainya Allah memberi kami peluang bersama..dapatlah aku dan suami menyambut hari ulang tahun perkahwinan kami yg telah menjangkau 1 dekad


Kad jemputan .. al maklumlah masa majlis aku tue, kami takde budget sanngat..sebab aku masih tahun 1 kat upsi, suami aku pulak baru kerja dalam 4 bulan

he3..

bukan gatal nak kawin tapi nak elak dari segala macam perkara..

itu lebih baik kan..kih3 (ayat cover)

dengan sekali lafaz..aku sah menjadi isteri abang..

ermmm..sebab masa tu zaman gawat..

hantaran dari abang rm4k

batal air sembahyang dari abang..seutas gelang dan sebentuk cincin

duit mas kahwin rm 1k

tapi gelang dan cincin dah hilang..kena curi..ermm xde rezeki


kenapa aku mention nilai wang hantaran???

saje..sebab bagi aku, jumlah wang hantaran bukan ukuran kebahgiaan sesebuah rumahtangga.. walau sejuta sekali pun, tapi takde persefahaman buat apa kan..

baju sanding kami sebenarnya warna hijau..

tapi mak andam call sehari sebelum majlis, bgtau yg baju aku nak tue, ada pengantin sebelum kami tak pulangkan lagi..diorang simpan gamaknyer..

bukan aku yang menangis..mak andam yang menangis..

kelakar bila diingat balik..

mujur aku jenis yang tak kisah..belasah je lah..dah takde rezeki kan..

yang penting majlis berjalan lancar..


dan yang paling best..majlis aku masa tue..kawan2 masa kat uitm arau ramai yg datang..kawan2 yg team palapes pun datang..terima kasih kawan2..love you all..


Semoga usia perkahwinan kami berpanjangan..bahagia hingga akhir hayat..

Semoga Allah berikan kami ketabahan dalam melalui dugaan yg kami sendiri tak tahu apa kan berlaku masa akan datang...

Tinggal Kenangan

27 Disember 2011

11.50 a.m

nenek telah kembali kerahmatullah


Al-Fatihah

Semoga nenek sejahtera di sana..

semoga arwah nenek di tempatkan di kalangan insan2 yang beriman


Ya Allah..

semoga arwah dipermudahkan laluannya di sana..


Kenangan dengan nenek memang banyak..

aku membesar dengan nenek..

aku mendapat kasih sayang seorang nenek drnya

(nenek aku sendiri garang dan tak berapa campur dengan cucu2..tapi nenek ok..)

Hanya Allah SWT yg dapat balas jasa nenek.

will miss u nenek..


rindu....sambal udang nenek..

rindu lempeng nenek,

rindu cengkodok nenek..hi3


sebab..masa kecik2..aku suka makan rumah nenek..

sebab nenek pandai masak..

aku dengan juli pun selalu kena marah..

sebab asyik main je..

pastu suka main masak2..nyorok2 dari nenek, masak betul2..

kat kebun port terbaik...

he3....


setiap khamis malam jumaat, aku akan ajar nenek @ semak nenek baca yasin..


sob...sob...sob


terlalu banyak kenangan nak diceritakan..

apa yang pasti..

aku akan rindukan nenek..

dan aku kena terima hakikat..

setiap yang bermula akan berakhir..

setiap yg hidup akan mati..


aku juga akan MATI..

tapi entah bila..hanya Allah yg tahu..

Wednesday, December 21, 2011

Emergency Call..awal pagi!!

Alarm berbunyi macam nak bangunkan semua org dlm rumah nie.Mata aku tetap kelat nak bangun.Errrmmm biasanya aku tidur pukul 2-3 pagi, tapi semalam pukul 11 dah tak bole buka mata. Kepenatan tahap gaban.
Tengok jam kat handphone bru pukul 6.24am..tetiba teringat kat kakak.Rasa tak sedap hati. Bangun solat, urus diri..kelaur ke pekan dengan housemate..ada hal nak ke mybank urus KPF abang.Masa breakfast teringat lak kat kakak.Call, adik bagitau kakak demam malam tadi..menggigil..panas sangat..tapi pagi nie dah ok..
On my way ke bank, miss called bertalu2.tak dapat nak angkat sebab cari parking kat Tg malim...nauzubillah punya susah..haish..
dah setel semua sementara nak tunggu giliran call umah,kakak menangis2 suruh balik...aduhai..dugaan betul..macam mana la pulak nie..
Nak balik bukan dekat..esok dah khamis..buku tak habis baca lagi..
Tarik nafas panjang2....istighfar banyak2....mula fikir...
Call husband, suruh dia balik lepas keje nanti..call shikin mintak tolong balik tengokkan dia..Top-up hp teha supaya apa2 hal nnt senang nak contact..
By hook or by crook...hari nie kena setel baca..esok pagi2 leh lenjan balik..

Tuesday, December 20, 2011

2 bulan @ 2 Minggu???

syahdunyer bila dengar mak citer si kakak kesedihan sebab kena tinggal dengan ibunyer..(aku ler tue)...citernyer macam nie...satu pagi sedangn mak aku sibuk buat keje kat dapur,si kakak datang dekat kat mak,pastu dia tanya...(lebih kurang dialog kat bwh nie..)

Kakak: Mak..(kakak mmg panggil nenek dia mak sejak kecik)..dua bulan lama tak?
Mak: lama..kenapa?
Kakak: Ibu kata dia pergi sekolah jauh(upsi)...2 bulan..kita rindu ibu..
Mak: 2 minggu la kakak..bukan dua bulan..ibu bukan pergi jalan2..ibu pergi sekolah..belajar
Kakak: 2 minggu dengan dua bulan mana yang lama..
Mak: 2 bulan le lama...sabtu nie ibu balik ler..
Kakak: kita rindu ibu...

...tersentuh hati den...
sejak kecik lagi dia dah kena tinggal dgn nenek..

Sabar ye kakak..2 tahun je mcm nie,pastu kita leh duduk sesama hujung minggu..
kesian anak ibu...
love you so much kakak!!!
ibu pun rindu kakak...

Monday, December 19, 2011

Rumah Pusaka

Hari tue, entah datang dari mana rasa rajin untuk mengemas album yg bersepah di rak.tengah sibuk mengemas, sambil2 tue belek le album2 lama. entah macam mana, jumpa gambar masa aku kanak2,zaman aku masih 4 beradik lagi.Bila tengok gambar tue, terasa sangat masa berlalu dgn pantas. kalau tak silap, gambar tue masa aku berumur dalam 6-7 tahun. Gambar masa raya tue, pakai bju cantik...(masa tue, apa yg abah beli..itu yg kami pakai...x tanya pun warna apa...bape pasang?)


Jauh beza kan dengan budak2 sekarang..ermmmm..masa dah beredar..banyak perbaharuan..he3...warna coklat bju kami...3 beradik sama je..sbb 3 pempuan masa tue..he3..moh layan gambar tue...


comel tak kami..hi3..baju udah sama dengan kusyen...

dan,

rumah pusaka tinggalan arwah atuk dan nenek yang dah jadi arwah juga...dah dibuka sbb x ada siapa nak duduk situ...hu3 sedey ooo...

nie la antara gambar rumah pusaka yang ada disimpanan aku.damai dan tenang..
di rumah ini lah kami 4 beradik masa tue di besarkan..hish silap...6 beradik..teha dan fateh x sempat,,,he3
rumah yg penuh kenangan
tempat ini lah kami 6 beradik meniarap buat keje sekolah..sambil mak akan buat keje harian dia..
sgt touching la...he3..
apepun..
Al-fathihah
untuk arwah atuk dan nenek
semoga rohnya, semadi dgn tenang disamping insan2 beriman..
amin




Thursday, December 15, 2011

Pra-preparation untuk kakak

Budak comot nie dah nak masuk year 1..

ini bermakna, anak ibu dah besar.

ini juga menunjukkan yang ibu dah 'veteren'

hahahaaa...


so...my dear..

semoga kakak berjaya di dalam bidang yang kakak ceburi..

doa ayah dan ibu sentiasa mengiringi usaha kakak..

anak ibu nie bukan saja comot..tapi agak matang dari usianya


kakak dah pandai urus rumah, jaga adik, tolong nenek dan atuk..

ayah dan ibu bangga dengan kakak..

harapan ayah dan ibu..

semoga kakak dapat mengekalkan prestasi yg cemerlang

semasa di PASTI AN-Nur

bila di sekolah nanti..

amin..


pssst...kakak nie memang comot la..

hish..pakai lawa mcm mn pun..nmpk comot..hu3...

tapi tetap comel dimata kami


sebagai persiapan utk puteriku yg comot nie..

nak masuk tahun 1 le katakan..

(ibunyer yg poyo...hu3...excited beb..)


last weekend, lepas pergi kenduri kawin umah mak mentua paman adi kat PD, kami pun pergi le ronda pekan tue...cari barang sekolah kakak. ..

Eh...nape tak beli kat Mall jew...tak kellllaaaaassss ler..
Hellooooooo...

bagi aku ler kan..beli di mana2 sama jew..yang penting kualiti material..

beli kat kedai biasa pun apa salahnya..sama je..malah lebih murah tau harganya

kalau nak dibandingkan kat Mall..

Lain orang..lain la pendapat..tapi itu pendapat aku le..

asalkan anak aku ke sekolah, baju bersih dan berganti..

tak de la sepasang yang mahal tue..lanyak sampai 5 hari sekolah..


hishh merapu lak..

kat sana...macam2 kedai aku redah..

nah..hasilnya

dapatlah 2 set baju untuk sekolah pagi, 2 set sekolah petang, 1 set baju utk PJ



Memandangkan hari tue, ibu dan ayah tak bagi lagi hadiah kat kakak sebab dapat no 1..

maka ayah dan ibu,

decide untuk belikan beg sekolah utk kakak..


Tapi kan....masa belek2 beg utk kakak...tengok kat price tag tue..

perrrggggh..

sebuah beg sekolah budak2...harga dalam rm 50 ke atas..

yang ada tue..sampai rm89..

dapat satu handbag ibu...(yg xde brand ler..kih3)

dah kata nak bagi hadiah kan..bila kakak udah tangkap itu beg..

maka ayah pun sengeh le bayar..

hahahhaaaa..

mujur my hero tak mengaruk nak beg gak...


habis gak la dlm rm 3++ utk preparation tue..

errmmm..bagi aku dan suami tak kisah pun sbb dah itu keperluan untuk anak2 nak ke sekolah..

cuma bila on my way home..

discuss dengan my hubby..

padanlah org yg berpendapatan rendah..ada anak lebih 2 org yg sekolah..

akan pening ..nak kira budget..

macam zaman2 aku n adik2 sekolah le..


(mood...muhasabah diri..)

memang ler dulu beza dgn sekarang tapi xde beza aku rasa..

kalu dulu barang murah tapi, ayah kerja sorang..kerja kampung.. pendapatan x tetap..anak ramai

Sekarang, kerja gaji paling min 6++, tapi barang mahal, kalu anak 3 orang sekolah???

cer citer..sama je kan..


apepun kami suami isteri ..tabik spring pada parents yg anak ramai..boleh hantar anak ke sekolah,siapkan keperluan anak2 mereka..dan yang penting yuran sekolah xde yg tertunggak..

memang terbaik la...

macam ayahku...en SUPERMAN MISRAN..

bukan saje nama ayah hebat..tapi ayah sendiri memang hebat..

sebab..dengan kudrat 4 tulang kerat ayah..ayah mampu sekolah kan kami 8 beradik..

ayah mampu hantar kami ke IPT..

aku ke Uitm Arau,

ezol ke Uitm Jengka,

sikin ke Maktab Mizan,

fizah ke Uitm Segamat,

Saaban ke ILP KL,

hamdi ke Uitm Penang..


Mampu ke aku nak buat semua tue utk anak2 aku???

kepada adik2 ku..hargailah pengorbanan ayah..

berilah kesenangan untuk ayah..

walau dengan sebungkus roti canai yg di bawa ikhlas utk ayah..

ayah akan rasa bahagia...

soooo...

jgn le berkira-kira dengan ayah..

sbb ayah tak pernah berkira-kira dengan kita bila kita minta duit belanja masa belajar..

Please Take Note!!




Tuesday, December 13, 2011

My Hero..

Siapa yang tak kenal dengan my hero...(di dlm family kami ler..)

bila ada..jadi kawan gaduh semua orang..

bila dia takde...semua orang tercari-cari

he..he..he..

dengan bangganya dia akan cakap...

"HEBAT tak kita??"


Of course la hebat sayang..azim takde semua orang rindu kat adik..

sebab....

kami tak de bahan nak gelak..nak gaduh...nak usik..


tanpa sedar...ini lah yang dikatakan lumrah kehidupan..

anak-anak adalah penyeri rumahtangga..


Jom layan gambar-gambar hero..

kira dah lama la gak gambar2 nie..sebab takde masa yg best ..

jadi tak le menulis di blog nie..

Nie..nak rest kan otak buat assingment,

disamping rindu kat hero..

sebab dia di kampung..


ok..pics nie amik masa kami keluar jejalan di Jusco Bukit Tinggi, Klang

1 hour dari rumah kami..

macam biasa kalau ke shopping mall, anak-anak akan cari 'port' main.

so, kat sana ada satu playground..at groundfloor


lepas main segala macam yang ada kat situ,

my hero nak buat 'sand art'

mcm tue le bunyinyer benda yang nak dimainnyer tue..

dia dengan bangganya..pilih 'spiderman'

maklum le..cucu 'superman'..


hissh..udah le susah nak ikut arahan..

dia je yg betul...



punya la panjang muncung..khusyuk gitu...ha3..

suka-suki dia je nak letak warna apa..

nah..hasilnya adalah.



hamik kau...

my hero...telah memilih 'spiderman' hati jambu..kah3..

tak pernah lagi ibu tengok spiderman color pink + merah + biru...

asal adik bahagia sudah le...

itu le dia hazim fakhruddin...dia buat apa yang dia rasa cantik dimatanya..

terbaik dari hazim..




Friday, December 9, 2011

Terima kasih sayang...

Tiada kata seindah pengorbananmu...

Cewah...starting dengan madah berhelah gitu..

ekekekeekeee...

tak lah berhelah..kenyataan..


Untuk beberapa minggu nie, aku melalui pelbagai dugaan..

di saat-saat akhir kuliah..

kena admitted kat spital..keje melambak..

adalah dalam 4 hari 3 malam..dah mcam pakej percutian...huahahaaa..


Here..in this blog..i want to let them know...

the very very important person in my journey is...

:

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
::
:
:




:)



yezzzaaaaaaa.....






;p





kih..kin..kih...suspen le kengkononnya kan..kan...kan..


of course ler...


my...

my beloved husband..

thanks demoksss...(nama manja my hubby tau)

sanggup berkorban untuk melihat istrinya nie..

sihat...

siap keje2 kuliahnya..

boleh senyum balik...(kalu x monyok jer...)


YES...i know, we will try to be the best to our spouse..

but, to me...his caring..his support...what ever he did to me..

i really appreciate it...it's truely..deeply..what so ever feeling la..

thanksssss a lot my demoksss..


hope all those things..just not for a few days...but...forever in our life..


I Love You...




p/s: to those yg rasa nak muntah ke @ nak pitam ke baca entry nie..xyah le baca kan..ada ku suruh korang baca..pada yg tak sudi..ekekeeekee..blog den..den punye suka suki la kan nak tulis apa...hie3...PEACE NO WAR!!!

Thursday, November 24, 2011

:( pabila tenaga di hujung NYAWA.....

hari nie masuk hari ke -3 berkampung di upsi..kita hanya mampu merancang..Allah swt yg menentukan. Mungkin terlalu STRESS...PENAT...akhirnya..2 biji ubat demam..dan 2 biji panadol extend x memberikan kesan.Air ddah berbotol2 di minum....bila macam nie...terasa dekatnya suami di sisi walau berjauhan...terasa rindunya pada anak2..yg amat menggunung...tapi tadi,utk mendapatkan suntikan semangat kengkononnyer lah..call mak jap..hilang rasa sakit badan nie..ermmmm...sememangnya..suara ibu...adalah penawar segala sakit...fizikal dan mental...LOve u all....Tanpa kalian...diri nie..x akan dpt jejak ke sini lagi..



  • AKU KENA KUAT SEMANGAT!!!!


  • TUJUAN DATANG SINI NAK SIAPKAN KERJA2 TERTANGGUH!!!


  • ANAK2 DAN SUAMI MENUNGGU DI RUMAH...UTK SPEND CUTI NIE BERSAMA...SO KENA AKU KENA..

KUAT SEMANGAT!!!

Wednesday, November 23, 2011

Membujang..for a few days..

pic from google.com



Wahahhaha...den membujang utk beberapa hari..sempena cuti sekolah 2011..my life dah bertukar kejap..he3..tak lama tau.kejap jer..Anak2 ikut atuk dan nenenk balik negeri sembilan.Ayah sibuk dengan kerja (as usual).So kesempatan ini aku amik untuk spend masa di UPSI.....Mahu taknya..sepanjang 2 minggu akhir di sekolah sebelum cuti..nak selak nota dan tugasan pun tak mampu..bertimbun kereja oooo..Maka..dengan adanya peluang keemasan ini..spt pingat emas yg skuad harimau malaya dapat tue..ahaksss...kerja2 untuk melangsaikan segala tugasan yang tertunggak bermula..Semoga sepanjang "rush time" ni...Allah permudahkan segala urusan..sihatkan tubuh badan nie yg sememangnya dah mcm giant...almaklumlah..malam pun dah jd siang..7 tugasan tu nak hantar..ada test lagi kau jumaat nie..hamik...mahu terlentang lepas hri ahad nie...ha3...

Ok lah...need to go..sambung sat lagi kalau aku dah 'jem'...huhuhuhuuuuuuu...




P/s: doakan ayang...suamiku...doakan ibu..anak2 ku..

Tuesday, November 22, 2011

H.A.R.I.M.A.U. M.A.L.A.Y.A.. terbaik!!!!!

Terbaik!!!!





Aku bukan la peminat fanatik bola nie..

tapi..kalu dah seisi umah dok tengok bola..maka..dengan tidak sengaja aku tersangkut la gak dengan bola..

pic from google.com

Syukur kehadrat Allah swt..


kerana dengan iziNya..pasukan Harimau Malaya kita dapat emas..


memang player kita sangat bagus..semangat pasukan yg terbaik...satu malaysia...satu matlamat!!


Bangga jadi anak MALAYSIA!!!


semoga MALAYSIA..akan terus maju!!!


Taniah juga buat HARIMAU MALAYA ...


semoga kalian akan terus success...LOVE u ALL!!!!

Monday, November 7, 2011

Aidiladha-2011



salam aidiladha untuk semua..

setiap tahun kami memang akan meraikannya di Serting bersama2 keluarga suami..

tapi tahun nie, hanya kami sekeluarga je yang ada..

kakak ipar ke rumah mentua sebab ada buat korban...

adik ipar, di rumah sebelah suaminya sebab atuk kepada suaminyer passed away..a day before raya korban..

adik suami yang bongsu pulak..kerja di pagi raya..


pengalaman untuk anak daraku auni naqiba..

1st time solat raya korban..

biasanya solat takbir kali ke 2 akan rukuk..

tapi solat aidiladha..

5 kali takbir utk rakaat pertama..

dia dah nak rukuk..mujur dia tak bijak..tengok org lain dlu...

lepas solat dia tanya..kenapa?

pastu dia gelak sendiri...

pengalaman sayang...


lebih kurang pukul 2 sampai rumah mak di batu laut..

tanpa di rancang..terus bg idea..

jom kita pergi ke Morib..bawa anak2 main kat playground n tengok sunset..

so,

ada lah sedikit gambar yang diambil utk kenang2an



sangat cergasnyer,susah nak kawal

suka sangat2 dapat peluang main dengan abg haziq..



Comey nyer anak teruna ku ini...





nie dia anak2 sedaraku bersama insan yg sangat poyo...ha3

sudah2 le mak ijah oii..dah tua ..xyah le nak join the club..
gambar ni nampak separuh sebab,anakanda ku si hazim yg snap..

nasib la yea..mujur nampak gak..walau separuh..ha3

so sweet these girls....


love this pic very much..

wajah2 ceria anak2...penyeri hidup..



sambil menikmati kebesaran Allah swt..

mentari terbenam..

kami menikmati juadah yang dibawa bersama..berborak sampai ke maghrib..

itu ler antara kenangan di lebaran aidiladha kali ini..

semoga tahun depan..dipanjangkan umur,sihat tubuh badan..kita dapat meraikannya bersama..dengan lebih meriah sebab nyer ada pertambahan ahli keluarga..insyaAllah...mudah2 an

Monday, October 31, 2011

Tolonglah...wahai LELAKI...

..dah terlalu lama tak menulis di blog nie..bukan sebab tak buka internet tapi.....entah le..terlalu banyak perkara yang berlaku lately nie..nak menulis pun terasa malas..sebab takut melalut..


aku pelik betul dengan sikap segelintir lelaki di muka bumi nie..sekarang nie terlalu banyak kes isteri2 teraniaya..memang wanita nie di cipta utk lelaki hanya sbg pemuas nafsu je ker..tolong lah kaum lelaki di luar sana..juga lelaki2 yg ada di dlm keluarga ku..(sekadar peringatan... :) )


FAHAMI wanita yang ada di sisi kalian...jangan lah waktu senang..atau bahagia...atau...bersuka ria..atau sesaudara dengannya lah..kamu..(kaum lelaki)..menghargai kami..WANITA..walau sekalipun wanita ada buat salah..cuba lah selesaikan dengan cara yg betul..wanita bukanlah barang mainan atau tunggul kayu okey..(emosi lak yea....)


SELESAIKAN setiap masalah yang ada bersama2..TAPI...bukannyer SALAH-MENYALAHI antara satu sama lain....dan bukan waktunya nak ungkit segala nostalgia yg hitam berkarat tue..knp bila gaduh jew..sibuk korek balik kisah hitam ...knp tak buka citer kisah2 yg indah2 bersama....spy damai...hilang rasa amarah..hilang rasa panas di hati tue..


HELLOOOOOOOOOOOOOOOO....kepada kaum LELAKI....kalau hati dah tak suka..dah benci..dah menyampah ke..kenapa nak cakap..yg wanita di sisi kamu tue..yg setia dengan kamu...jatuh bangun dengan kamu mengharung ranjau duka sepanjang berumahtangga...yang dah bertahun2...5..10...15 thn...tak pandai urus rumahtangga...jaga makan pakai..dan segalanya..


SELAMA hidup bersama...adakah KAMU...(si lelaki...) yang urus anak2...semasa kamu keluar kerja...yang suapkan anak makan..basuh baju kamu..basuh berak kencing anak kecik2 tue...semasa kamu seronok keluar dengan kawan2..melepak di kedai kopi...or somewhere else..balik2...senang citer..mintak di layan atas katil...HOIIIII.....ingat wanita nie mesin ke..

TAKDE TIMBANG RASA langsung...(GRRRRRRRRRRRrrrrrrrrrrrrrr!!!!!)


Fikir lah semula apa yg di lemparkan pada kaum wanita..jangan ikut sedap mulut nak lancang kata dengan wanita..


kepada kaum LELAKI...tolong lah fikir2kan...kalau kalian nak keluarga yg indah...yang menarik..tertarik...terhebat...kamu ...LELAKI..adalah tunjang segalanya..kamu KETUA keluarga..kamu..PEMIMPIN keluarga...kalau diri kamu sendiri tak terarah...tak teratur..tidak menjaga tutur kata sesama insani...tidak kenal SEJADAH...macam mana nak dapatkan keluarga yg mcm tue!!!!!


RAsanya...cukup ler dulu...untuk setakat nie...kalau tak mau terbakar blog nie dengan sumpah seranah...


p/s: to all readers....jgn ingat lak perkara nie jadi kat family i tau..tidak...dan mintak dijauhkan..aku je yg terlebih emo..sbb ada member citer pasal her relative yg face this prob..di tambah pulak lately nie terlalu byk citer pasal istri2 teraniaya...maka terhasillah blog nie..sorry kepada yang terkena..tapi tolonglah..JANGAN NAK SALAH-MENYALAH ANTARA SATU SAMA LAIN...kalau hati dah tak suka...atau cari hal nak KAWIN lain...

Monday, October 17, 2011

Tersentuh hatiku..

Hari minggu memang hari 'bermalas-malasan' di rumah.

Biasanya kalau takde rancang ke mana-mana..lepas solat sambung tidur..

anak-anak pula..seawal pagi..

rancangan kartun ditonton silih berganti..

takpe hari pelepasan..


So, sejak 2 menjak dah kembali ke alam persekolahan..

jadinya, hari ahad adalah hari meregangkan otot2 yang ada..di atas katil..

heheheheee...


sebenarnya memang dah nak bangun sebab nak siapkan sarapan untuk anak2 juga suami terchenta..(ayat cover..)

bila dengar pintu terkuak...pura2 tidur...

si kakak tengok..ibu masih atas katil..

si adik dengan tak puas hatinya..melompat ke atas katil..


Adik: ibu bangun hari dah petang..

kakak: ajim, bukan petang..dah pagi..

(sambil menguak langsir...)

Adik: bangun le ibuuuuuuuuuuuuuu...

(sambil menepuk belakang ibu dengan kuat..ibu menahan gelihati ..pura2 tidur..he3)

kakak: ajim, biarlah ibu tidur..ibu penat la..semalam ibu kan pergi sekolah jauh..(upsi)

tentu ibu penat..biarkan ibu rehat..jom kita pegi main kat luar yea..


Errrrrkkkkk....

betul ke apa yang aku dengar..

ayat kakak betul2 buat aku tersentuh..tak sangka sama sekali budak 6 tahun boleh faham situasi kita yg dewasa nie..

ermmm....

betullah kata pakar psikologi, perkembangan kanak2 dipengaruhi oleh persekitaran..

tapi hati ni memang tersentuh sangat2 bila dengar kakak yang begitu memahami..berdikari...dan hati kakak sama macam ibunyer..mudah tersentuh...he3..


so, SAKIT HATI tak ..

kalau orang dewasa yang dikategorikan dah matang..dah ranum..kalau ibarat buah la..tak faham dengan keadaan yang kita alami..

nanti ibu suruh orang tue belajar dengan kakak yea..



this is my little angel..

her words..always make me smile and happy

she's a good girl...a good daughter...also a good friend in mylife

this boy...

always make me angry with everything that his done..

but..

i will smile after i glare to him..

just because, he makes his funny face...

hahahahaa...


apepun..ibu terhibur sangat2 dengan kehadiran kalian..

love you sayang!!



Friday, October 7, 2011

Bila berjauhan...

Of course la..R.I.N.D.U...

tapi dengan sape eak?

takde dengan sape2..melainkan dengan..


DUA orang kat bawah nie...

muahahahahaaa..

realy miss u a million kissssssss..



sesampai je kat upsi dalam pukul 4pm..

urusan pertama ialah ke unit keselamatan upsi..

jumpa dengan pakcik2 guard yg berkaliber gitu..

he3..

amik sticker kereta ler..

dah tak larat nak jln jauh2...


itulah kan..dulu..masa degree..jln kaki sejauh alam ok je..

sebab?????


sebabnya memang x mampu lagi nak beli kete..

so..penat ke idak...JALAN je la..kan..kan..kan..


adakah kebenarannya pepatah melayu..

manusia tak boleh SENANG SIKIT...


ermmmmm...nanti la fikir eak..

he3..


hujan turun lebat sepanjang jalan ke upsi..terasa sgt2 boring..kalau anakandaku ada mesti tak boring kan..tapi haru je lah...hahahhaaa..setiap detik ibu memang rindu kat kakak dan adik..

ibu akan buktikan pada kalian..apa saja rintangan..ibu akan teruskan berjuang utk dptkan MASTER ibu...doakan ibu yea sayang...

RINDU dan GELAK TAWA kalian semangat ibu utk belajar..

CAYOK2...(sape lagi kan nak bg motivasi diri...he3)


thanks a lot to my behalf...

sokongan dan dorongan dr abang amat ayang hargai...

(sob...sob...sob...)

tetiba lak feeeeeeeeeeeeling eak...

belajar nak kena minta restu suami....ahakssss


apepun...Thanks sayang....

Doakan kejayaan ayang...demi masa depan kita bersama..



.......MISS YOU ALL....




Monday, October 3, 2011

Hooolalalaaa....comel nyer...

Seindah namanya..


MUHAMMAD HARITH AQLAN BIN FADLIE


sangat2 la comel...bila tengok harith...terasa macam nak anak kecik gak..


he3...


ingat lagi ke skill nak pegang baby eak...cer tengok...


:
:
:
:
:
:
:




ahakssss....terserlah kekoknya...


takpe2..practice make perfect...ha3...


tumpang happy bila my BF dapat baby...tak sangka..


hampir 14 tahun kami berkawan..dan still berhubung..mudah2 an perhubungan kami berpanjangan hingga anak cucu..




mau terkehel leher budak nie kalu aku pegang lama2..kih3





Hah...ini ler mama kepada baby harith..


taniah my friends..




semoga bertambah bahagia dengan kehadiran Harith..



Bayi yang baru lahir..ibarat sehelai kain putih...


bila tengok baby harith...


tersentuh hati nie...kenapa orang2 kat luar sana sewenang-wenangnya buang anak kat merata tempat...





harith still sleep...




jenuh cium dia...kiri..kanan..tetap tidur...


Harith memang suka tidur mulut buka la..nanti lalat masuk tau..
memang sedap kalau dapat buat baby menangis..he3
dah buat baby nangis..kita tinggalkan...pastu..


PASTInya...


Si emak kepada baby akan menjerit...

"Ko tidurkan semula anak aku!!!!!!"

(ayat2 diriku gak la satu masa dulu..bila mak and pak sedara budak2 ni kacau sampai terjaga my baby...he3)

Thursday, September 29, 2011

Auni dan cengkerangnya...

Bila baca tajuk dah macam cerita 'fairy tale' pulak..
Auni memang tak boleh dipisahkan dengan Cengkerang..
Anak daraku yg seorang ni memang suka kumpul cengkerang..
unik kan hobi dia..
mengikut sape pun aku tak tau..

pantang ke pantai, asal jumpa cengkerang dia mesti nak kutip bawak balik..
itu ok lagi..
kalau pergi makan seafood...dia pun nak bawa balik juga kulit kerang yg bertabur kat atas meja makan kami..

OBSES ka kakak dengan cengkerang????

So,
atas keperihatinan ayah juga ibu...yg tahu minat si kakak nie..
kami belikan kakak 1 set seashell..dalam tue ada pelbagai bentuk cengkerang..
memang utk Art...
punya lah suka dia tak terkata...


kami sangka..dengan adanya set cengkerang tu dia akan made 'necklace' dr seashell tue..tapi sangkaan kami berdua meleset sama sekali...
kakak memang kreatif...
diam2..dia dah hasilkan satu karya seninya yg aku rasa sungguh2...menakjubkan..
(bukan nak bodek sikakak atau poyo...tp jujur dr hati seorg ibu...cewah...betul la...)

early stage...

kakak tekun menyiapkan projeknya..
adik dan kakak kalau ada buat sesuatu aktiviti mereka akan kata..
"kami tengah buat projek la ibu..."


bila di tanya..."apa yang kakak buat tue?"
jawap kakak,"ini lah hasil projek kakak dengan cengkerang...gambar di tepi pantai.."
yg putih2 tu...cengkerangnya la..1st auni lukis..lepas tue dia tampal cengkerang tue..

sebenarnya kakak banyak buat kerja seni..
nanti kalau ada masa...ibu upload dan citer tentang minat kakak..
supaya satu masa nanti, bila kakak dah besar...kakak boleh tengok semula hasil kerja kakak..

adik????
ada...nanti ibu citer pasal adik pulak yea...

:)

Tuesday, September 27, 2011

Dapat gak akhirnya..



Bila nampak transport besar kat jalan raya, adik mesti berangan-angan nak pandu..

sampai la adik dapat peluang..

nak kata besar sangat kenderaan tue..tidak lah sangat..

tapi lepas la hajat dia kan...tersengeh memanjang dia lepas dapat duduk atas 'benda' tue..

One day ...adik jadi kontraktor yg berjaya yea....

AMIN..

heheheee..

Wednesday, September 14, 2011

Memori Lebaran 2011

Salam Aidilfitri 2011

September 2011/Syawal 1432H

Auni dan adik di pagi Syawal..



Kalau berhari raya di Johor, selepas solat sunat aidilfitri, lazimnya suami dan ahli keluarga lelakinya akan pergi berkunjung dari rumah ke rumah bersama orang kampung. Di sini aktiviti tersebut dipanggil "Baraan"


Kami akan bersalaman antara satu sama lain di pagi syawal bila kumpulan baraan tersebut sampai ke rumah atuk..

My hubby..bersalaman dengan ibu tercinta..


Ayah mertuaku..
Macam nie la keadaan pagi syawal bila di Johor..selama kami berhari raya di sana pada 1st syawal..memang syahdu...
sob...sob...sob..


Selepas sesi bermaaf-maafan..
sesi berfoto le pulaknyer..
gambar ni senget-benget sebabnya..jurufotonya adalah my hero..


My Man..
(Sama size tak? Heheheeeee)







..My sweetheart..




Si cilik nie, tak lepaskan peluang juga nak berposing di depan kamera..

tak sangka le pulak anak dara saya pandai bergaya..

ada banyak pics yang anak dara saya nie ambik..nanti la..kalau berkesempatan saya upload yea..


Akhirnya..dapat gak bergambar dengan my hero..habis satu rumah dia berlari dengan sepupunya..penat panggil..


Kami bertolak balik ke kampung batu laut..pada 2 syawal..

Bermula episod baru (v:2)

Tak pernah mimpi pun nak sambung belajar sampai takat nie..


tapi



hanya pernah terdetik dihati...andai dapat peluang..



impian aku nak belajar sampai dapat Master Pendidikan



Alhamdulillah...



ada benarnya..kata hati juga adalah salah satu ucapan doa..



tak sangka juga, aku dapat belajar di tempat yang sama..





..UPSI 2002..





after 5 years...




..UPSI 2011..



Doa dan sokongan dari keluarga amat dihargai..


Love u all...kerana doa Ayah & Ibu..


juga suami tercinta..


harapan dari permata hati tersayang


aku di sini...


melebarkan sayap...di Ibu Kandung Suluh Budiman...


Monday, September 12, 2011

Bermula episod baru..(v:1)

Masih dalam mood raya...hajat di hati nak upload gambar raya n story pasal raya..tapi x berkesempatan.

Esok... 12 September 2011

bermula episod baru dalam hidup ku..
rindunya nak jadi student..terasa penat jd tenaga pengajar..akhirnya peluang untuk di ajar telah tiba..huhuhuhu...

Daftar di upsi, tg malim..

esok kita sambung citer eak...dah malam sangat sok nak gerak awal..he3

to be continue....

Sunday, August 28, 2011

Raya...raya...raya...

Tahun nie..giliran kami berhari raya di johor..
hari nie kami akan bertolak ke johor
nenek dan atuk dah bertolak pagi2 lagi

ayah tengah tidur..
penat katanya..ok la..asalkan ayah tak mengantuk masa memandu
adik..dr tadi bising...bila nak balik kampung..
kakak...asyik tanya..berapa lama kita balik kampung..

seronok betul anak-anak kan..
hari raya memang meriah untuk mereka..
parents???

sengeh..kira budjet...hahahahahaaa
Alhamdulillah..
rezeki untuk anak2 memang melimpah ruah..

bila sentuh tentang budjet raya nie..
touching lak..sbb bila kenangkan semula lebih kurang 15 tahun yang lepas..
ibu sambut lebaran sederhana saja..
masa tue,atuk kerja sorang..nenek tak kerja..
adik beradik ibu ada 9 orang..
kami kena ikut turn nak dapat baju n kasut raya..
setiap sorang sepasang baju je..

tapi....
sekarang,anak2 ibu n ayah..setiap sorang dapat lebih dr dua pasang baju utk lebaran..

bukannya ayah dan ibu nak bg kemewahan atau berlebihan pada hri lebaran..tapi dah itu budget utk kalian..dan rasanya kami belikan baju raya mengikut kemampuan juga..
selesa..sesuai..

harapan ibu dan ayah..semoga anak2 ibu dn ayah akan ingat jasa kami..
doakan kesejahteraan kami...kebahagiaan kita dunia dan akhirat...
menjadi insan berguna..anak2 yg soleh dan solehah..

kami akan beri yang terbaik untuk kalian..
love you soooooo much!!!

Thursday, August 18, 2011

Akhirnya..ALHAMDULILLAH..

SYUKUR KU KEHADRATNYA...


Penantian ku selama ini terjawap...

InsyaAllah...

akan ku cuba untuk harungi kehidupan sebagai seorang..

ISTERI kpd pasangan hidupku..

IBU kpd dua permata hatiku...Auni dan HAzim..

GURU kpd anak2 didikku..

PELAJAR...utk masa depanku..


YA ALLAH...

KAU..berilah aku kekuatan untuk melalui semua ini..

permudahkanlah urusan ku sepanjang belajar nanti..






Berkat doa ayah dan ibu..

juga suami tersayang...

rakan-rakan...


Tunggu kedatangan ku UPSI...utk kedua kalinya!!!!!!


KAKAK.....ADIK....lepas ni kita akan cuti di TG MALIM...hu3..

Tuesday, August 9, 2011

Dugaan..

Setiap insan di muka bumi ini punya dugaan masing2..tersentuh hati ini bila terdengar khabar rakan2 yang kembali solo..ada yg solo sebab tak sehaluan..ada juga yg solo kembali krn pasangan telah dijemput oleh-Nya....

Apapun...kalian memang tabah...itu dugaan mereka...dugaan utk diri ini? Hanya Tuhan yg lebih tahu...kita hanya merancang tapi DIA yg menentukan...

Semoga Ramadhan kali ini...membawa sirna utk kalian...

Ya Allah...berikan lah kekuatan utk mereka terus berpijak dibumi Mu...dan menjalani hari2 mendatang tanpa insan tersayang disisi mereka....

Amin Yarabbal A'lamin..

Thursday, August 4, 2011

Kawan makan Kawan!!!

Sekarang memang susah nak cari kawan yg sejati..KAWAN MAKAN KAWAN...paling banyak aku jumpa kat dunia nie..Ini lah manusia..

perasan BAGUS..

setiap kali buat keje..nak inform org atasan..

sentiasa memburukkan hasil kerja kawan2..

dia je yg BAGUS!!!


semua orang tak betul..

dia je yang BAGUS!!!


semua orang tak sempurna..

dia je yang BAGUS!!!


DIA...memang la BAGUS SGT!!!!

sbb...

DIA..SGT2 PANDAI...

-bikin cerita

-kondem org

-kipas angin terbaik dr kilang

-talam yg bermuka2..

-tak bleh tgk org lebih..(ibaratnya..dengan org buta pun nak dengki!!)


Selama berkawan dengan dia..aku jaga keaiban dia..kekurangan dia di mata rakan2 lain..tapi ini yg di baginya kat aku..

teramat pedih..

org macam nie memang layak dibuat tukun jew..


satu hari Allah akan tunjukkan juga pada mereka2 yg MENGAGUNG2KAN dia tu..


takpe2...satu hari..satu detik...dia juga dapat akan rasa apa yg KAMI..rasa..

take note dear...

KAU bukan buat aku sorang!!! tapi ramai dah kena dgn perbuatan KAU..yg manis di depan..tapi ular berbisa bila dibelakang KAMI!!!

Monday, August 1, 2011

Hero..BoBoiBoy..tak TAHAN..

Ahakss...my hero yang menggelarkan dirinya..BOBOIBOY...merayu2 nak buka posa..Ibu balik dari sekolah,bka jer pintu kereta terus minta izin nak buka..lapar sangat..ha3..apepun taniah dari ibu sebab adik berjaya posa sampai pukul 3..kakak auni pulak....terpesona dengan roti strawberi adik...hinggakan dia sama2 ikut jejak adik setengah jam berikutnya..he3..takpe sayang..perlahan2...nak ajar anak posa kena la step by step..ikut kemampuan anak juga..kalau anak dah boleh PUASA...jgn pula lupa dengan SOLATnya....bertambah indah puasa anak2 kita..peace!!!!


*SEKIAN DULU...*

Ahlan Wasahlan Ramadhan..2011

Pagi tadi ibu sahur dengan ayah je.Anak-anak semua di kampung..sebab hari nie..kakak dan hazim tak sekolah.

4:00 am
Bangun masak sahur..ayah macam biasa je..tidur dulu..sebab makanan tak siap di masak..he3

5:00 am
Makan sahur dengan ayah. Ayah tanya,kenapa masak lama sangat. Ada menjuk kat menu istimewa eak..
Alamak...dengan senyum simpul ibu tunjuk hidangan atas meja..."hek eleh,nie jer...."
"Bersyukur lah ayah..daripada tak ada apa2 nak dimakan.."
Menu sahur..ayam goreng,sayur kubis + lobak,sambal tomato.....teh o..herba life

5:30 am
Ibu call adik...tapi adik dah tidur..excited nak sambut puasa tak tidur dr semalam..sebab on our way home adik tidur.Sampai rumah pukul 9 mlm bangun..tak tidur sampai waktu sahur..

10:35 am
Call rumah nenek, tanya perkembangan adik. Adik yg sambut phone.
Ibu: adik puasa tak?
Adik: puasa la ibu..ibu....lapar la..kita tak makan lagi
Ibu: memang la..puasa mana boleh makan..adik kan hebat..
Adik: adik dah lapar sangat...(suara yang agak sayu..mengharapkan simpati..)
Ibu: adik baring tengok kartun eak...ibu balik sekolah nanti baru adik makan..boleh?
Adik: OK ibu..balik nanti jgn lupa beli makanan yea! (suara yang cergas buragas...)

Adik...punya la excited nak posa..at last tak tahan gak..kira okla dia bleh puasa even separuh hari dalam usia 5 tahun.Ibu sendiri pun mula puasa umur 8 tahun.Kakak macam biasa la..steady je.baik punya..

Kepada insan2 di luar sana, malu la kalu tak puasa dah tua2....

Semoga anak2 ibu akan terus menunaikan kewajipan nie sampai bila2...jgn dah besar nanti tak nak puasa pulak...

Friday, July 29, 2011

1st lesson..to my sweetheart..

Marah + Geram + Takut = macam2 ada..

KENAPA????

Balik dr urusan dr Banting..
adik sambut ibu,
Kakak mana?

Adik baru bangun tidur..
Kakak mana?

Rupa2nya..kakak ke pantai..
dengan maksu..
tapi...

balik dr pantai basah lencun..
sure dia mandi laut..

bukan apa,sekarang cuaca x menentu..
laut tue luas..
macam2 boleh jadi..
memang betul dengan maksunya..
tapi kalu dah nak jadi ...mcm2 bleh jdi..

Pe lagi..ibu jadi singa la..
maksu kata dia yg nak sgt..dia budak..apa tahu..
tahu cuma nak seronok..

krn takut tangan ibu naik..mencicit dia lari mandi..
tp sempat la se das cubitan..
biar dia menangis ..dr nnt kami sekeluarga menangis..

Dalam kereta,masa balik ke rumah..
membebel la ibu..tapi kakak memang anak yg baik..
dia sedar apa salah dia..dan dia janji tak nak buat lagi ..
lepas ibu jelaskan..kenapa..dan mengapa ibu marah..

thanks Allah..telah kau kurniakan ku seorg anak yang bijak

SEBUAH PENGERTIAN..

Aku hanya manusia biasa,
hanya mampu berUSAHA..dan ber SERAH..padaNYA
Jika itu sudah tersurat buat diriku..
aku redha menerimanya..

Aku tak sesempurna seperti yg kau harapkan..
tapi percayalah...aku berusaha utk jd sesempurna yg mungkin..

Aku bukan yang terbaik utk kau nilai..
tapi percayalah...aku berusaha untuk jadi yg terbaik di kalangan mereka..

Aku bukan inginkan kemewahan..
tapi percayalah...aku berusaha utk mewahkan...
sesuatu hubungan dengan kasih sayang juga pengertian...

Dalam PERSAHABATAN...

PERCINTAAN..

HUBUNGAN SESAMA INSANI..

Tiada yang lebih indah selain...

KASIH SAYANG YANG IKHLAS....

juga..

SEBUAH PENGERTIAN...


I love my family...
my friends..
my job..
also my life...

Thursday, July 7, 2011

ZzzzzZZZzz yg melampau..

7.35- 12.55 :
kat sekolah hari nie..rasanya jadual kelas tak banyak..tapi x tau knp hari nie rasa penat sangat..rasa terkejar2 pulak..

12.55 - 1.25:
sambut birthday kak lynn..n hainy..bakal ibu..hu3...sian dia..mabuk.tapi masih boleh lagi join club.cayalah ..semoga sepanjang tempoh mengandung nie..hainy n babay sihat ok.thanks also to miss faizani,sbb sediakan tempat utk majlis yang tak seberapa tue yea..

1.25 - 2.15:
mungkin hari hujan nie buat aku lapar..walau dah mkn kek kat pra tadi.apa lagi, as usual dgn kak lin,start kete....terus parking kat kedai mamak kat corner pekan tg sepat..Nasi Ayam dia..memang perggghhhhhhhhhhhhh...marvelossss..sedap nyah...

2.15 - 3.30:
balik rumah bonda,amik anak2...hazim tidur lak tue..angkat masuk dalam kete..

3.30-3.45:
perjalanan yang mcm apa ntah..jalan penuh dgn lopak air..mengalah kan aku dok ulu lak..

3.45-7.00:
sampai rumah..angkat barang..angkat anak masuk bilik...dengan aku sekali ZZZzzZZZzZZzzz...sedar-sedar...en suami call, tanya kat mana dah...sampai lupa lak nak bagitau dia..kami dah sampai rumah...ha3...

dengan suara manja dan rasa bersalah.....kih3....kita makan luar eak...i belanja..padan muka aku..memang nak masak..tapi entah apa punya hangin hari nie..seriously penat gilerr..

sekarang en suami dah siap..makanya.....LETS GO MY KIDS.....OUTING FOR DINNER...ngeh3

Monday, July 4, 2011

Al Kisah..(1)

Aku bukan insan yang sempurna..

tapi aku belajar utk jadi sempurna....


YA..aku mengaku aku buat salah..

tapi aku sedar kesalahan aku..


TAPI...kau!!!! yang kata aku salah..

pernah ke kau tue..betulkan diri kau..

pernah ke kau tengok kat cermin...kau tue mcm mn..

pernah ke kau mengaku salah kau bila org lain tegur..


REMEMBER!!!!!

NO ONE IS BETTER IN THIS WORLD....

Saturday, June 25, 2011

BerAkhir sudah MAHARAJA LAWAK 2011


Demam MHL 2011 sudah berakhir malam tadi..

24hb Jun 2011
Memang best..best sangat..

sangat2 terhibur..sampaikan ada org tue terpaksa stay kat umah saya

semata-mata nak tengok MHL 2011..

kih3..


Finalis MHL 2011 memang hebat2 belaka..

di tambah pula dengan para juri yang memang best..

especially..Mr Sifu...Apek..


Para juri MHL 2011

mereka juri tetap sepanjang program tersebut..

sangat sempoi..

4th :MH JAMBU


RM 50,000 & trofi


ok per..tempat ke-4..dapat 50k tue..


taniah jambu..kalu jambu bleh kasi lebih malam tue..rasanya dia bleh jadi champion..


tag line jambu: apa2 x boleh..


3rd: MH NABIL

dapat gak tempat yea nabil..

nabil adalah satu2 nya peserta solo yang sampai ke final..dan mendapat tempat..

RM 150 000 & trofi

banyak tue en nabil..bleh wat duit hantaran tue..ahaksss

memang tabik spring la dengan nabil...

bukan senang wooo mau bikin lawak solo...

tapi nabil dah buktikan ..YeaaaaaHHHH...nabil menang gak


2nd: MH JOZAN

semua orang sangka JOZAN champion..

tapi dah xde rezeki...nak jadi JOHAN..

NAIB JOHAN pun ok maaaaa...

RM 200,000 & trofi

berbaloi...sangat berbaloi...

taniah...





JUARA MAHARAJA LAWAK 2011


RM 350 000 & trofi

..MH SEPAH..


rezeki baby yea en syuib..alhamdulillah..

ini yang dikatakan..tuah ayam nampak di kaki..tuah manusia sape tau kan..

memang happening show sepah malam tadi..

terbahak2 kami seisi keluarga..

anda memang patut menang..


jangan lak lepas dah menang masing2 bawa haluan...

teruskan usha anda..u can go..far...far...far away...

utk lebih berjaya...












Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers