Tuesday, December 28, 2010

Ulang Tahun Perkahwinan kami yg ke-8

image.search.yahoo.com


Tarikh:28hb Disember 2002

Hari: Sabtu

Tempat: Masjid Batu Laut


Tarikh keramat..kami disatukan..

Pertemuan semula setelah lebih kurang 4 tahun terputus hubungan..


Ada benarnya kata pepatah..kalau dah jodoh tak ke mana..

jodoh kami kuat..dia yg waktu itu nun jauh di sana..

saya pula di sini..telah bertemu kembali selepas...

en posman menghantarkan sekeping poskad..


hahahahahha..


:)


terasa lawak kerana...dari zaman sekolah memang saya tak suka dia..

sebab ape?????


biarlah rahsia.....


SEKOLAH....ya...STTJ, Ampangan..tempat kami mula berkenalan..

kenal pun secara tak langsung sebab 'terpaksa'..

kira saya nie mangsa 'buli' la...budak junior kan..dia tue senior saya..he3


Lagipun...masa tue..saya dah ada kekasih hati...hi3

setia ler kononnyer...


dah jodoh kan..memang tak leh lari..


apepun...hari nie ulangtahun perkahwinan kami yg ke 8


TAPI..


:(


hari nie en hubby tak ada bersama saya..

tuntutan kerja...


apepun moks..(nama manja en hubby...hi)

..semoga jodoh kita berpanjangan hingga akhir hayat..

di murahkan rezeki..di kurniakan zuriat yg soleh dan solehah..

...my little princess n prince...


HADIAH?????


tiada yang lebih berharga...jika dibandingkan dengan...

hadirnya..putra dan putri...

yg menyerikan hidup kita..


p/s: tapi bleh gak kalu nak bg....ha3

Thursday, December 23, 2010

Semangat baru..azam baru...

Belajar tak kenal usia..
usia bukan penghalang utk aku menjadikan impian aku nyata..
biar diri di mamah usia..
aku sanggup menghamba diri utk ILMU..
akan ku cuba sedaya upaya..
yg mimpi itu akan menjadi nyata..
biar berat dipandang mata..
akan ku cuba ..
ia menjadi ringan...
hanya kerana..

aku ingin terus berjaya di menara gading!!!!
insyaAllah..dengan restu insan tersyg...doakan diri ini
semoga dapat melalui sgla perit getir itu nanti!!

Snow..& playing ski..

Satu malam..me and my family..watching movie..selingan nya pula ada iklan main snow dan ski..saya bagitau en hubby yg saya teringin sangat nak main snow n ski..en hubby kata..dia dah puas main snow n ski..(eksen betol...nyampah...hu3)
Terasa 'small heart' he3..xde lah sangat..geram je dengan statemen en hubby yg agak berlagak..ha3..
tapi...ada satu statement en hubby yg buat saya suka dengar...tau x ape dia??????
he said...further your study @ oversea.. semangat2....i pray for you ibu...
thanks hubby...mudah2an satu masa nanti ia akan jadi kenyataan...
Love you all...mmmuuuuah..

Saturday, December 18, 2010

Cameron Hingland:Taman Rama-rama (#2)

Jemput masuk..jangan malu2..
yang malu tue mesti tak bayar tiket..he3
eheeemmm..
thank you en hubby..paying the entrance tickets for us...
adult-rm5
child-rm 2.50


he so proud..when he can catch the butterfly
look his face...very serious..actually tahan geli...he3
this little girl...macam selalu..maintain jerk..

masa ke sini..this place..is under renovation..and..banyak sang rerama yang di lantai dari yang terbang..macam dah nyawa2 ikan jer..bagi saya macam kureng best ler..tapi bila tengok budak2 nie agak excited nak tangkap rerama...layanzzzzz jer lah

Ya Rabbi...besar betul kaktus tue..
tak tahu le pulak kaktus kalau di jaga bleh jadi besar macam tue..

sebelum beredar dari taman tue..sempat juga saya dan en hubby..memahat nama di kaktus tue..
he3..kengkonon nyer..macam yg dalam lagu tue.."ku ukir nama mu...di atas gunung jerai..bersaksikan laut..daun nyiur melambai..."
oopss terlebih sudah..ha3..
banyak juga cenderahati yg di jual..
gift shop nie ada kat taman rama2 ni juga..so..lepas melawat sang rama2..kita shopping ler..


Kakak juga yang steady..dengar kata sikit..he3..
sling bag yang kakak pakai tue..we bought at night market..brinchang..


erkkk...puas ler hatu dia..
as usual..when he had his toys...he wanted home..get a little rest coz tired..yes..that was his common reasons..
mau tak nyer merengek nak kan ultraman..
padahal kat rumah dah sebakul ultraman..ada yang dah injured pun ultraman tue...hu3
Kami lega sangat2 bila dia dah diam..kalau tak..nak beli barang pun susah...geram betul..
oklah..sok sambung pulak destinasi lain k..
tata-titi-tutu

..Hembusan Bayu Pantai Morib...

Emmmmm...nyaman sungguh udara di pantai nie
dah cantik rupanya pantai nie..padan la ramai orang beriadah kat sini..
selalu gak saya ulang alik dari banting ke sg pelek..pandang dari jauh jer..
so...bila ada kesempatan kami pun ke sana...


Kakak yang tak pernah mengecewakan bila di suruh bergaya di depan lensa..
steady la kakak....

Sekali pandang macam di Danga Bay, Johor pulak..
best...sangat best...
so after this..bila boring..tension...or what ever bad feeling comes..
i will be here...ngeh3...
Ombak tinggi betul...bila pandang ke laut tue...
hati terasa lapang...
seluas lautan tue..
peace...no war!!..hu3 beautiful scenenary...
sunset...

...they're doing their own activities..
the kids running happily
my kids also..

nice pose from her...i love this pic very much..
she looks so cute...
he3..

ohooooo...
the youngest hero in my heart..
muuuuaaahhh!!


.. WaJaH KeSaYaNgAn HaMbA..

Betapa indahnya ciptaan Tuhan..
Bumi yang indah dengan alam semula jadi yg menakjubkan..
Terasa kedaimaian itu tatkala berdiri ..
menikmati hembusan bayu...di petang nan indah...

Friday, December 17, 2010

Sejuknya...menusuk tulang...ngeh3 :p

Sejuk ler yang amat sejuk...ye ke?...orang kata sekarang kalau bercuti ke Cameron Highland tak sejuk macam dulu2 kala..erkkkk...tak sejuk mereka kata..ker sebab kami datang CH musim hujan..hehehehee...kalau dah sejuk macam nie di kata tak sejuk..macm mana lah eak dulu2 kala kesejukannya di CH...
Actually..trip to Cameron is last minute planned..kami ke Perlis 25hb Nov yang lepas..firstly we decided to go to Langlawi Island return back frm perlis..attended Iman's wedding ceremony..but coz of weather yg hujan on/off...risau gak kalau2 banjir gelombang ke 2 tiba..mau kami tak sempat balik selangor..he3..pagi jumaat tue kami bertolak ke CH..hati yg berkobar2..amat teruja utk ke CH..(jakun siot)..mahu ke tidaknya..dah tua2 baru dapat naik CH..jadi mak over excited drpd anak2...kuang3..fedulik lerrr..(org len exited ke oversea...kui3)...yes....saya amat teruja utk ke sana..
Thanks abang...coz bawa kami bercuti ke sana..
Nie muka seposen yg x seposen mana..merajuk dengan atuk nenek tak nak bergambar dengan dia..(very sensitif la my boy nie..mcm pempuan)senyum kambing sikit..
kami menginap di IRIS Hotel..ok la..not bad...facilities ermmm 3 bintang..kami duduk kat family room..2 double bed..RM 260 per night..area brinchang town..dekat dengan night market..
So...before start our journey ..let's snap some pics..
atuk and nenek...auni..(pose ni yg adik merajuk tue..)

Our 1st visit is the strawberry park...spesific name lupa der..
gambar nie...menunjukkan muka yg letih memanjat tangga di situ..
kih3..baru naik 15 anak tangga tue bang..
x fitness langsung...muahahaa...
kakak...nyanyi ikan kaloi!!????

Love this pic...love you all ...
muaaaaahhh..

ikan koi yg colorful..tue yg berminat sgt si kakak..ada ke di suruh ayah beli ikan tue..agak2 kakak oi...

Tue dia..the biggest strawberries in the park...ha3


nak sangat petik strawberry..sakan..tapi yg sorang tue..bikin panas hati jerk..sape lagi kalau bukan azim d alfonso..berdegar2 nak petik strawberry...dapat petik 2 biji kalut nak keluar..nak main game ..sudahler per entry utk petik strawberry nie rm30 perbakul..
jadi tempat azim..di ganti dengan...
atuk ler...ha3...sakan atuk n auni petik strawberry...sambil petik sambil makan...ha3


apa yg menariknya kat taman nie bukan setakat strawberry jer..penuh gak dengan bunga2 yg colourful..geram nyah..segar bugar bunga2 tue macam I...hu3..

My hero,,agak susah utk bergambar...ada saja aksi ultraman dia...sati hati mak nyah oi..nie kira bertuah bila dia bleh pose yg agak sopan...he3

My liltle daughter memang suka sangat dengan rose plant..it sweet smell and beautiful....she said la...kecik2 pun dah tau nilai bunga tue cantek ke tak eak...bagus2!!

aiyak...apasal lagi ini makcik ..mulut asyik bebel jerk...hu3..dok aih..my mum tengah explain kat I..how to choose the best cactus..tapi macam silap lak..maklumlah...i bukan minat sgt tanam menanam bunga nie...hu3..my mum mmg...she loves gardening..tangan dia memang sejuk..tanam ape2 pun menjadi..x macam I...hu3


pelbagai kaktus yg juga pelbagai warna..
walau pun ia berduri..namun tetap cantik...ngeh3

Selepas penat turun naik tangga di taman tue..anak2 dan ayah menjamu selera dgn aiskrim strawberry..hu3..kalau kat kampung kami panggil aiskrim malaysia...baru 20 sen satu..kat situ..mak aiii...rm1 satu nyah...
layan jerk...nasib baik sedap...ha3
balik dari taman nie..rehat..solat...malam kami ke night market..

cukup dulu utk kali nie...sambung citer next entry hokey..

Thursday, December 9, 2010

Selami Jiwa: Mertua vs Menantu

pic from:www.images.search.yahoo.com

Siapa tak kenal dengan orang di dalam gambar tue...memang ler..sah2 tak pernah ikut perkembangan dunia...he3..beliau adalah antara insan yang tinggi budi bahasa dan ilmunya..suka berkongsi apa saja permasalahan di sekeliling kita...beliau adalah pakar motivasi..memang seronok kalau ikut program Dr Fadhilah Kamsah..banyak info yang boleh diguna pakai dalam kehidupan harian..

Bagi saya,beliau ada cara tersendiri untuk menarik hati dan minat penonton..dalam berhibur..kita dapat banyak lesson..pagi2 tadi..tengah saya berkemas rumah..buka lah tv untuk meriuhkan suasana pagi sbb my two kids ada kat kampung..bila buka jer astro oasis ada program SELAMI JIWA..

dan topik nya pula pasal MERTUA Vs MENANTU..artis jemputannya..syarifah syahiran dan maria arshad..memang happening gila program tue..syahirah memang happy go lucky...mujur dapat mak mentua yang open minded and very2 sporting..taniah syahirah...

dalam program tue..saya tiba2 teruja dengan pendapat syahirah..even she's very gila2 woman...but i like and agree with her statement..which is..."nak menambat hati suami dan mak mentua melalui masakan...masak..masak...dan adakah sbb tak tahu masak menjadi punca runtuhnya rumah tangga dan masalah dengan mak mentua"...lebih kurang macam tue la ayat dia...he3..(sorry kak syirah kalu kurang betoi)..tapi betul what yg di kata kak syirah..banyak sebab lain tau yg lebih dan harus di titik beratkan bila berlakunya selisih faham antara mak mentua n menantu..

ermmmm...tapi saya memang puji dan kagum dengan Dr Fadhilah Kamsah..so dear...sebagai peringatan untuk diri saya ..juga pembaca...(ade ke?)..dan untuk anak2 ku khasnya..walau jauh lagi masa kalian untuk tempuh alam rumah tangga..mana lah tahu kalau2 ibu tak sempat tengok kalian berumahtanggakan...jadi..adanya entry nie..mudah2an dapat membantu kalian...walau x banyak mana..

antara tips yang di beri dan yang sempat saya ingat...

  1. cuba untuk menjadi menantu yang soleh dan soleha
  2. hormat ibu mertua seperti mana kita hormat ibu sendiri.
  3. sentiasa mengalah..walau mmg mak mertua kita salah...tapi sebagai anak kita perlu mengalah supaya hati mereka tak tersinggung.
  4. sentiasa mendoakan mereka
  5. sentiasa beri gelombang yang positif...means...puji mereka..tidak memburuk2an mereka di belakang
  6. sentiasa bercakap yang baik2 dibelakang mereka
  7. tambat hati mertua dengan masakan...beri hadiah

He3...tu je yang sempat saya ingat...apepun..hormat mereka...teramat2 memadai..kerana bila kita hormat mereka of course ciri2 yang lain secara tak langsung kita akan lakukan...

E.N.D


Tuesday, December 7, 2010

Alhamdulilah...selesai sudah..

Majlis Pertunangan
Nuzul Fahmi & Mastura Nawal
04122010
Gemencheh,Negeri Sembilan
Dari pihak perempuan 9 dulang,berbalas 7 dulang dari pihak lelaki

Jam 9.30 pagi kami berkumpul dan bertolak ke destinasi..pic atas tue...kami dok declare sape nak naik dengan sape..he3..tapi alhamdulillah..oleh kerana ahli rombongan terdiri dari ahli keluarga terdekat saje jadi mudah utk kami organise ahli2 yg pergi...
Sepanjang perjalanan ke sana...hujan turun renyai2...kih3...buat aku tergelak besar..pagi2 buta my uncle dok cuci kete..supaya WISH nyer berkilat dan berkilau..tapi ape jadik...ha3
mujur xde gambar..same like my hubby da..sanggup tidur 2 a.m basuh kete balik kerja..ha3..
so pity my dear..ngeh3..namun semangat depa harus diberi pujian..
CONGRATES!!!

ERmmmmm...tue dia..kami di sambut oleh ahli keluarga mereka yang sungguh ramah..jadi kami tak rasa asing sangat..memang friendly...bertuah la si en moks tue...ha3
dari sana tema unggu..
Tue dia...dari kami...PINK..
khas utk si dara tambatan hati si teruna...
kui3..
(Made of Zulie Zuliana Kraft)


Actually..perjalanan majlis nie agak simple dan cepat..
takut gak kalu berjela panjang depa punya story mori...muahaaaa,al maklumla..mereka adat perpatih..kami pula adat jawa...hu3
so..1st meeting between my parents and her parents..they wanted deposit for the coming majlis la..then..the couple agreed with RM9999.99 as their hantaran
(pergh...byk siot..aku dulu pun 1/2 dari tue pun x sampai)



Tepak sireh..pembuka bicara..antara si dara dengan si teruna..
hu3..puitis gak aku nie..
adat N9..tepak sireh untuk meminang mesti ada..kalau ikut adat yg betul tepak sireh tue perlu di balut dengan kain..tapi family depa kata buat syarat jerk..

Cincin utk si dara pujaan hati..
cantek..i Likeeeeeeeeeeeee...
muahahaaa..terlebih sudah!!!


Tue dia...hu3..short list..request to their customs..
aku sendiri tak pasti ape semua tue..he3..next entry nnti aku try google pasal adat perpatih nie eak..agak menarik..


Si baju kemeja pink tue ayah si dara..yang berbaju kurung ungu tue mak si dara..yang tengah2 tue..den kurang pasti yo..
ermmm kalu x silap waktu nie depa dok tgk bank cek tue betui ke tak.cik buyong sebagai tukang cerita la utk majlis nie...bagi pihak kami..abah tak tau nak cakap katanya..coz x bape faham dengan adat situ..cik buyong nie asal situ kebetulan pulak ayah si dara best dia masa sekolah2 dulu...jadi mudah lerrrrr
nie sesi..tunjuk menunjuk...kata berkata...erk..betul ke aku tulis nie..hantam la..

selesai bicara dan perundingan..maka sesi sarung menyarung cincin dimulakan..tue dia mak den sarung cincin utk bakal menantu..
selamat pok..

mak den bergambo dongan coming soon besan...he3


selesai sarung cincin..apa lagi..the gediks2 gegirl pun snap sana sini..
he3...maintain voughe aku eak..ha3..(uweeekss)


tara kesian punya posing..nie sepupu sepapat dan adik2 ku..
and
Last but not least
drumroll plzzzzz!!!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dah2..cukup tue eak...



the cutes couple..he3


semoga dipanjangkan jodoh..bahagia selamanya...
selamat drai kami sekeluarga!!!

Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers