Tuesday, December 25, 2012

Kelas Vokal Bukan Sekadar Rupa..


Seharian di dalam bilik dua beradik semalam...
cuma dengar dia menyanyi..
bila di tanya nyanyi apa..tersengeh2 dua dua tue..

Ibu pun mula lah menjadi ditektif Mamas..ngeh3..
intip dari celah pintu..lepas tu terjah masuk...
hahahhaa..
terus kena sound..
Kakak: Ibu lain kali ketuk pintu sebelum masuk...
(tersenyum kambing jer lah ibu and said..sorry kakak!)

Rupa-rupanya..dua beradik ni nyanyi lagu ...

"TUHAN BERIKAN AKU CINTA"
Indonesian Singer...Ayu Shita..

Walau aku senyum bukan berarti


Aku selalu bahagia dalam hari

Ada yang tak ada di hati ini

Di jiwa ini hampa



Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta

Namun ada saja cobaan hidup

Seakan aku hina



Tuhan berikanlah aku cinta

Untuk temaniku dalam sepi

Tangkap aku dalam terang-Mu

Biarkanlah aku punya cinta



Tuhan berikanlah aku cinta

Aku juga berhak bahagia

Berikan restu dan halal-Mu

Tuhan beri aku cinta



sangat emosi mereka menyanyi..
ahaksss..
apapun...to all parents...bila anak-anak explore internet..please..and please...jangan biarkan dia explore jauh dari pandangan mata kita..
biar lah dia besar gedabak pun...
utk hindarkan segala macam benda yg tak diingini...

Sekian dulu pesanan dari penaja..hehehheheee...

-Bobot Muaz-


Classic pulak si Muaz dlm pic ni..kui3..


Apa ada pada kata-kata

Setiap yg berlaku pasti ada hikmah disebaliknya..
Jodoh pertemuan ..ajal maut..
telah ditulis buat kita ..

tak tahu kenapa hari ni..HATI ini..
agak terkilan dan tersentuh ..
bila terpandang satu nota kecil yang berusia hampir 14 tahun..

"Tuntutlah Ilmu itu dgn hati yg ikhlas beserta niat yg murni..Taat kpd org tua dan sentiasa redha di atas segala ketentuan yg Maha ESA....Friendship Forever..."

Apa itu redha..pada dirinya...
Apa itu ikhlas...pada dirinya..

-Janji Hanya Tinggal Janji-

apapun sahabat...semoga dirimu bahagia disamping keluarga..berjaya di dunia dan di akhirat

"di mana letaknya keikhlasan dalam bersahabat sesama insani..."

Wednesday, December 19, 2012

Apa yang pasti....

Hanya mampu merenung dan mengimbau kembali segala kesilapan yang lalu...bukan untuk menambah luka di hati, tapi...supaya diri ini tidak lupa dengan kesakitan dan keperitan yang telah di lalui satu masa dulu...Kehidupan dengan analogi putaran roda...tidak boleh dipisah kan lagi...lantaran putaran yang kita sendiri tidak tahu bila ia akan berada di atas dan di bawah...maka diri ini harus ingat..mesti ingat..perlu beringat...

Tuesday, December 18, 2012

Manjakan diri mu....Auni..


WE were here...

Adik sangat bosan menunggu...buka bluurrrrr jew..memandangkan ada lagi customer..jadi kami bawak la cenonit yang satu-satunya kaum adam di dalam saloon nie..
untung le adik oiiii...kaum adam tak boleh masuk tau sepatutnya...ini saloon hanya untuk hawa je..


 Makanya..kami pun menjamu selera bersama-sama mak ikin di restoran berdekatan..muka toya je diorang nie..haisshh


Sampai je air yang di order..mak aiii...tak ingat orang dah..tu dia..haus sangat ke dik..
kakak as usual..maintain dengan lemah gemalai dia..


Lepas dah sendawa dan boleh tersenyum lebar...kakak pun ready untuk memulakan aktivitinya..ahaksss..
rasanya kami jew yang sendawa..kakak dah tak lalu nak makan..tak sabar nak bermanja2 di IRIS SALOON...muahahhaaa...

Tadaaaaaaaaaaaaaa...
senyum gitu....suka betul dia..


sorry la..pic blurrr...al maklum la..makcik takde kamera yg godang..
zoom leh nampak bulu hidung..ahaksss


Kakak menikmati setiap detik di saloon IRIS..dengan penuh selesanya...


Hah!!
Now, kakak ready untuk stage seterusnya...
(kakak: ibu...best la masa cuci rambut tadi..lega...)


Result...


Kakak kata memang best kat sini..dia request untuk ke sini lagi..
Boleh! tak de hal...nanti klim kat ayah...kah3...
takdelah...sat lagi fening my laling..
Boleh lagi ke sini..dengan syarat..kalau kakak rajin tolong ibu kat rumah dan result baik..
so..takde reason kenapa ibu tak boleh bawak kakak ke sini lagi kan..

adik le gigit jari sbb..cik linda nak buat utk kaum hawa je..
takpe dik..nanti suruh acik herry buat kat adik pulak ye..hihihihiiii

IRIS Saloon...Thumbs Up!!

WE will here ..again and again...

kepada yang di luar sana..sambil kita manja2 kan diri..kita boleh bawa anak2 dara kita sekali..setidak-tidaknya..mereka ada bersama kita..pastu..pakej untuk kanak2 dan remaja sangat2 lah berbaloi..
tak kan menyesal lah...lagi nak datang..datang..dan datang lagi...

Pesanan dari kakak untuk ibu..
"lepas ni ibu kalau datang jangan cuci dulu tau..bagi kakak dulu cuci..sebab ibu dah datang banyak kali dari kakak"
Mak aiiii....dia kata mcam tu sebab..setiap pelanggan IRIS Saloon akan di beri kupon..jadi lepas treatment kupon tu akan di 'stamp'..bila penuh..akan dapat treatmen with special discount..tu yang kakak tak bagi ibu buat lagi..nak kasi kupon dia penuh dulu..aduhai...anak2..

Try le kengkawan!

Syukur Ya Allah

Hari yg penuh dgn dugaan buat kami...namun kamj bersyukur krn segalanya telah dpt di atasi. Awal pagi bercadang utk ke tg malim...tertangguh sbb abg nak pergi servis kereta.
Pastu dtg pulak itu tokeh...bincang pulak pasal dapur..itu ini...gitu gini...pukul satu baru dapat hantar mak ngan abah...
....sampai kg pergi kenduri...terperangkap pulak kat sana sbb hujan lebat...
....sampai rumah nak gerak ke tg malim...tayar kereta en hubby bocor pulak...aduhai....tukar tayar jap...nasib baik la hari ahad ni ada kedai tayar buka kat banting...
....sepanjang perjalanan ke tg malim hujan le pulak...sampai sana...tengok my sawi tercinta jap..itu ini...gitu gini...
....teringat esok test..nota tak print lagi..merayau satu pekan tg malim cari cyber cafe...elok2 je..keluar dari CC..dapat msg via Wassap..."test tunda hari Khamis"...???????????????????????....
Saling berpandangan dengan en hubby...hanya mampu senyum sumbing ke en hubby...Sorry Laling...mana nak tau jadi macam nie...
Last but not least...Pergi makan lagi bagus!!!! Hahahhahah....
Hari yang penuh cabaran dan emosi...kui3..
apa pun Syukur KehadratNya..
kami sampai dengan selamatnya..

To My Laling..
Love you so much Laling..


Setiap pengorbanan laling...ayang ingat sampai MATI...


Friday, December 14, 2012

Lawatan Sambil Belajar ke UPSI

Tetiba jew rindu kat kakak dengan adik..ahaksss..
bangun and terus update blok nie..sebenarnya..minggu ni amat2 la di uji..dengan kelamkabut nak ke upsi..at last bila sampai upsi laptop tertinggal...then..start cik savvy..merajuk pulak tak nak hidup..grRrrrggggrrr..
Anyway thank to Cik Nadia Gladdddddy...ahakss and her partner..En. Panjang..atas usaha anda..tapi dah memang Cik Savvy saya merajuk kot..Huahahha...dia haus $$$$$$
(adat la kan...orang berkereta...nak sgt kan..hamik)

 Last week...cenonit saya yg bucuk itu telah membuat onar..wakakkakaa..melalak nak ikut ibu ke Upsi..dengan alasan....
1. nanti adik rindu ibu
2.adik nak tengok sekolah jauh ibu
3.adik nak tengok macam mana ibu belajar
4.betul ke ibu jadi anak murid kat sana????
(habis licin lantai dia berpusing tunjuk rasa x puas hatinya le tu...)

Moh kita layan gambar2 sepanjang lawatan rasmi cenonit di Upsi...
Yezzaaaaaaaa...


ronda upsi..ada pulak handball and football...lawatan program cinonit...
dengan pertanyaan..handball tu apa ibu...bukan netball kan?
aiyak....of course bukan le sayang...
dia tanya macam tu sebab masa datang team perempuan tengah main...so dia ingat itu netball..

Duta kecil ni sedang memerhatikan perjalanan program sukan...dengan penuh khusyuk dia perhatikan setiap orang yang ada...

Duta kecil said peace!!!
dia kata..aktiviti berjalan dengan lancar..beralih ke aktiviti football...bersebelahan dengan gelanggang handball..

...di dapati aktiviti football juga berjalan dengan baik..

dan...pastinya dia akan tanya..bangunan di belakang adik apa yea..
Itu bangunan Canselor sayang...

OOOOOOOooooook
adik nak macam nak bersenam pulak...

masa pusing2 upsi..cenonit ni nampak arca..
.dia kata..kenapa batu tu pelik2..adik nak pergi situ jap..Ok...jom...

Ekspresi si cenonit...hebatnya batu2 ni..dalam banyak2..yang tu paling dia suka..

hebat tak adik...

yang kedua dia suka..dia kata macam belalang..

penat la pulak...ahaksss..terlalu banyak pertanyaan...

haishhh...sokmo gambar adik..ibu pun nak gak ler interframe..hahahhaha...
makanya..pakcik tukang sapu tu baik hati nak amik pic kami..
ermmm...not bad..scenery mcm kat bali gitu
(verangansssss ok...)


Last lawatan...
tu dia...tengok aweksssss main netball..hahahhahaaa
Maka dengan ini..selesai sudah sesi lawatan sambil belajar di Upsi

Refleksi lawatannya sangat la panjang..nanti kita sambung yer....
Tunggu!!!!!

Tuesday, December 11, 2012

Berat...Sgt Berat...

Berat Mulut dan Berat Hati untuk menyatakannya..
tapi kalau tak di luahkan..jadi Berat Kepala..Biarlah ia hanya sepatah kata peribahasa lama..namun ia membawa makna yang jauh lebih berguna dari terus bertegang urat..untuk menegakkan benang yang basah..

Duhai teman....mengapa mesti ...

" Tiada Rotan...Akar Pun Berguna"

setelah...

"Habis Madu...Sepahnya di buang"

kenapa mesti...

"Buaian digoncang, anak di cubit"

Ini kerana...

"Bila di hulu keruh, di hilir pun keruh"
  
Bagi diriku...diri mu tak ubah seperti ... 

"Ular bukan,ikan pun bukan"

Noted!!!!!

(Cer cari maksud2 semua peribahasa dan simpulan bahasa kat atas nie...Saje je nak bagi sape yang baca ingat balik peribahasa lama...kerana ...kita ni mudah lupa..kan..kan..kan..)

Monday, December 10, 2012

@ Cuti Sekolah 2012 @


Assalamualaikum pembuka bicara...
rasanya dah hampir sebulan cuti sekolah untuk sesi 2012 ni kan. Setakat ni,kami tak plan lagi nak pergi holiday ke mana-mana memandangkan masing-masing sibuk.Sekadar aktiviti hujung minggu yang di manfaatkan bersama anak2 tersayang..

 Sepanjang cuti ni, sejak ibu tukar status jadi student...anak2 kene lah bawa diri sendiri untuk layan hobi masing-masing..tu dia...orang ber'camping kat tepi pantai ke..air terjun ke..ni tak..dalam rumah pun jadi lah..ikut suka adik dan kakak lah ye..asal kamu semua tak meragam..DAN...TAK GANGGU ibu yang dah rasa 'nyawa2 ikan'menyiapkan tugasan yang due date nya melambai-lambai manja..MuaHahHhahahhahaa

tengok ler si kakak nie..siap jahit Cik Ted dia..ahaksss...nasib baik jarum tak terselit kat kaki orang dalam rumah nie...haish...punya lah khusyuk dia menjahit eak..buatlah anak oiiii...asal kan anak2 ibu tak mengaruk mintak pergi bercuti....

Sorry sangat2 sayang...bukan tak nak bawak..tapi untuk tempoh terdekat ni...mohon sangat2 pengertian anak2 ibu nie...dan untuk setakat ini..sangat memahami...TQ sayang..

Biar kita 'Bersusah-susah dahulu...dan...InsyaAllah...bersenang-senang kemudian hari'..

Friday, November 23, 2012

Bila Hati Berbicara...

Hati bila ingin berbicara...
Bicaranya amat sinis dan pedih..

Hati bila sudah berbicara...
Ramai yang akan terguris....

Hati seandainya...terus berbicara....
Bicaranya akan terus menyinggung banyak pihak..

Hati...jangan lah kau terus berbicara....
Jika bicaramu hanya mengundang ...
kesedihan..pergolakan..dan..runtuhnya sesebuah ikatan...

Hati...jagalah bicaramu...
Kerana kau yang memulakan keperitan dan perbalahan itu...
kenapa mesti kau menyalahkan akal...

- Adilia -

S.A.H.A.B.A.T


 Rasa teruja dengan kata-kata tue,masa tengah search info untuk bahan assignment...terbuka satu website..then ada seorang guru yang menulis kata-kata tersebut ... 

p/s; Thanks Zana...Your pic ...Huhuhuu

Wednesday, November 14, 2012

Deewali Wishes From Us..Adilia's Family



Happy Deepavali for all Hindus ...
Especially for my friends..
Miss Devishree Velayutham, Tamil , Rav Bany..and others..
Have a nice day with your lover..
From us;
*Zuliana and Family*

pic taken from yahoo image 

..Us..


Here some infos about Deepavali which was taken from wikipedia.com
Diwali (also spelled Devali in certain regions) or Deepavali,[note 1] popularly known as the "festival of lights," is a five day festival which starts onDhanteras (Dhantrayodashi), celebrated on thirteenth lunar day of Krishna paksha (dark fortnight) of the Hindu calendar month Ashwin and ends onBhaubeej, celebrated on second lunar day of Shukla paksha (bright fortnight) of the Hindu calendar month Kartik. In the Gregorian calendar, Diwali falls between mid-October and mid-November. Diwali is an official holiday in India,[1] NepalSri LankaMyanmarMauritiusGuyanaTrinidad & Tobago,SurinameMalaysiaSingapore and Fiji.
For Hindus, Diwali is one of the most important festivals of the year and is celebrated in families by performing traditional activities together in their homes. For Jains, Diwali marks the attainment of moksha or nirvana by Mahavira in 527 BCE.[2][3] Arya Samajists, celebrate this day as Death Anniversary of Swami Dayanand Saraswati. They also celebrate this day as Shardiya Nav-Shasyeshti.
The name "Diwali" or "Divali" is a contraction of "Deepavali" (Sanskritदीपावली Dīpāvalī), which translates into "row of lamps".[4] Diwali involves the lighting of small clay lamps (dīpa in Sanskritदीप) filled with oil to signify the triumph of good over evil.[5] These lamps are kept on during the night and one's house is cleaned, both done in order to make the goddess Lakshmi feel welcome.[6] Firecrackers are burst because it is believed that it drives away evil spirits.[7][8][9] During Diwali, all the celebrants wear new clothes and share sweets and snacks with family members and friends.
The festival starts with Dhanteras on which most Indian business communities begin their financial year. The second day of the festival is called theNaraka ChaturdasiAmavasya, the third day of Diwali, marks the worship of Lakshmi, the goddess of wealth. The fourth day of Diwali is known asKartika Shudda Padyami. The fifth day is referred to as Yama Dvitiya (also called Bhai Dooj), and on this day sisters invite their brothers to their homes.

Wednesday, November 7, 2012

Kematian..mati..meninggal..

Baca tajuk macam ada sesuatu yang agak tragis gitu..hehehheee...Nak citer pasal budak sorang nie ha..minggu lepas ada jiran kami yang meninggal..chinese..pastu yang nak di jadikan bahan dengan mamat nie..dia dok tanya sape yang meninggal..tua ke? muda ke?...

Bila ibu ngn ayah dah tak larat nak layan..dia sembang pulak dengan kakak auni..berteka teki kenapa orang tu meninggal..

antara dialog mereka:
Adik: Kakak, agak2 kenapa dia mati ye..
Kakak: mungkin dia sakit la..kalau orang tua..
Adik: kalau orang  muda yang mati mesti dia eksiden kan kakak..
Kakak: mungkin la..
(dua beradik nie terjenguk2 kat tingkap bilik nak tengok tentatif program majlis tersebut..huuhuuu)

Adik: ibu, kita rasakan..orang tu mati sebab dia sakit jantung..atau sesak nafas..
ibu: dari mana adik tau
Adik: kita berfikir la...
ibu: adik dah pandai baca Iqra' belum..
adik: geleng kepala....
ibu: dah tu kalau ayah dengan ibu yang mati..siapa nak mengaji untuk ibu..
adik dengan selambanya menjawab...
"Siapa2 boleh baca kan ibu"

*fahaman adik..bila ada kematian bukan ke org ramai datang pastu mengaji..so siapa2lah kan yang boleh baca...
adeeeh!!! ingat nak bg motivasi suh dia rajin pergi ngaji..lain pulak jadinya...sabooooo jew la..

Sunday, November 4, 2012

Sorry Sayang.... :(

berdialog di petang hari yang agak syok untuk lepak...bertidur-tiduran...@ makan goreng pisang dengan minum air kopi O panas..Pergh!! memang masyuk tau..

Si ayah bertanya kepada si ibu..kenapa sejak kebelakangan ni si ibu asyik nak marah jer.
Nak kata datang bulang lambat lagi kot.
Semua benda tak kene..
asyik nak marah jer..kesian kat adik dengan kakak..Ayah gak tau!!

Errrkkkk!!!!
Berfikir sambil recall apa yang dah si ibu buat waktu tue...
errrmmm....banyak kerja kot...

Si ayah memberitahu kepada anak2 nasib badan la kan..asyik kene marah je dengan si ibu..
Ahakssss....lawak jer dengar..Si ayah ni touching lebih2 lak..anak2 ok jer gitu..
(yeker??? hehehheee)

So....
To all my loves!!!!
Ayah...Adik....Kakak....
i love you all so much...
kenapa si ibu asyik nak marah????
 Just because....

 
pic taken from image search yahoo.com

Monday, October 29, 2012

as solah

Alhamdulillah...

Semoga anak2 ayah dan ibu tak tinggalkan solat..adik punya pasal kakak tersasul baca..sbb adik masih x tau lagi nak baca bacaan dalam solat.so, adik kene refer bahan rujukan...takpe sayang pelan-pelan ye...

Fakta yang perlu adik ingat:-

SUBUH 2 rakaat, bukan 3 rakaat
Solat selepas waktu subuh, solat ZOHOR..bukan solat tengahari..4 rakaat..
solat ASAR bukan 3 rakaat tapi 4 rakaat..
solat MAGHRIB sebelum solat ISYA'... 3 rakaat bukan 2 rakaat
Solat ISYA' juga 4 rakaat...bukan solat malam...

* LOVE YOU SAYANG*

Sunday, October 28, 2012

Manjakan dirimu...

Assalamualaikum...
Dah lama tak ber 'blog'. bukan tak nak menulis lagi tapi banyak sangat keje sejak akhir2 ni.Maklumla, cuti sekolah semakin hampir. Jadi banyak keje kan..kan..kan..( byk la sangat eak...)

Dek kerana sangat le penat dan stress (kengkonon) maka cuti lebaran baru2 ni..saya dan beberapa orang rakan bercadang untuk memanjakan diri di SPA...spa???  Ye!! di SPA..

Ke manakah kami???

Kami bertiga telah pergi ke....


memang best!!!
cer cuba gi sana....X nak? kenapa??
Mahal???
xde lah..harga sgt berpatutan..kalau nak info lanjut try klik web page ni

pssst....yang lagi best..di Iris Salon & Spa..ada pakej untuk kanak2...
jom le gi sini..sambil kita manjakan diri..boleh bawa anak2..tak payah nak tinggal anak kat umah pengasuh ... ngeh3..
 Taniah!!! buat Noorlinda & Staff... Credit to you..for the awesome services!!
keep it up dear!!


Sunday, September 23, 2012

Berlalu lah sudah Syawal

Lama rasanya tak tengok blog nie..berabuk  sudah yea..
Alhamdulillah, Syawal telah pun berlalu...dengan berlalunya Syawal..maka berlalu lah segala kenangan pahit manis sepanjang Syawal...Segala suka duka yang di lalui bersama sama insan tersayang akan di simpan di dalam diari memori nie..
Harapan ku semoga aku  di beri peluang seterusnya untuk bersama sama yang tersayang menyambut ramadhan dan lebaran bersama lagi di tahun akan datang..InsyaAllah...

Errmmmm.... lebaran tahun ni adalah giliran di kampung saya tau.. SeaStone...( d boomsss sikit..) Biasanya lepas solat raya ..di sebelah petangnya kami dah bergerak balik ke johor, tapi tahun nie kami tukar  plan. Balik ke Johor pada hari raya ke 2..

Kami selamat sampai ke Johor malam raya ke dua..di rumah atuk dan nenek dah penuh dengan sanak saudara suami..memang meriah...anak-anak turun je kereta dah tak nampak kelibat mereka sebab dah jumpa sepupu nya..

Kami terus bersiap untuk pergi ke  rumah mak long suami di Tampok..memang dah jadi tradisi bila beraya di kampung Johor kami pergi beraya beramai ramai.."BARAAN"..panggilan untuk ziarah beramai2..kami di jamu dengan pelbagai juadah..tapi  tak berselera sangat nak makan..(konon la kan..tapi habis gak ayam masak merah kat pinggan..ha3)..betul lah tak makan sangat..mungkin penat sangat..dapat la beraya dua rumah malam tu..

Esoknya..se awal pagi..(awal la sangat kan..kan..) sesi BARAAN bermula...kebetulan pula, makcik abang ada buat kenduri arwah anaknya ...dek kerana syok sangat beraya kan..maklum lah kalau tak raya tak jumpa semua sepupu..itu pun ada yang beraya sebelah mertua mereka..kalau tak lagi lah kepoh dan kecoh..maka nya tak sempat nak bergambar-gambaran..
ada takde..bergambar dengan Datin Sri Farha...hahahhahahaa
(Apasal pic ni nampak mcm aku preggy jer...hahhaha..bengong)

Petang raya ke 3, family abang plan nak ke Kota Tinggi, rumah pakcik abang...kami pulak first planning memang tak dapat nak join, sebab abang kata nak balik esok seawal mungkin nak kena keje. Tapi bila dah anak-anak dah melompat2 ajak ke sana..si ayah tak sampai hati la pulak..So, ayah mengalah pergi...

Nak di jadikan citer kan cik senah oiiii.... malam raya ke 3, bila dah makan malam kat umah pak long..aku masuk tidur awal..sebab kepala rasa sakit..kaki tetiba sejuk..rasa macam demam..so, aku ingat mungkin sebab terlalu letih..TAPI.. around 2 am..rasa macam perut nie lain macam jer..senak..rasa sangat amat tak selesa..perlahan-lahan aku bangun duduk di hujung katil..sebab rasa susah nak nafas..kebetulan pulak..tengah waktu darurat tu..makcik rasa nak terkucil da... try to stand up..rasa sakit yang menyucuk di sebelah kanan perut sampai kan makcik tak boleh nak bergerak walau seincipun..abang ajak ke hospital tapi aku tak nak sebab..biasanya kejap je sakit nie..nanti elok..

Tapi aku silap..langsung tak boleh nak gerak...air mata je yang keluar..sib baik tak terkucil kat situ..hahhahhaaa...apa yang orang tanya aku dah tak boleh nak jawap..habis bangun seisi rumah..Hehehehee...maaf ye sebab buat korang semua terjaga..

Alhamdulillah...mujur suami adik ipar ada..so dia bertindak sebagai pemandu ambulans yang sangat berkaliber..hihihiihii...sampai tergolek makcik duduk kat belakang..nasib baik ada mak mentua yang jaga kalau tak sampai spital tentu aku dah terselit kat bawah seat diorang...hahahhaaa budget kecik lak yea..punya lah laju dia bawak....hehehehee...bak kata Boboboi..TErbaik!!

Sampai Hospital Sultan Ismail , JB...tolak ke ER... pas buat pemeriksaan urin..terus kene tolak masuk wad.. POSITIF APENDIX.. aku tak ingat apa dah..cuma sesekali aku terjaga bila rasa sakit..tengok kat tepi katil ada mak ngan abang..hampir subuh baru mak balik rumah mak long semula..abang yang teman aku sampailah pakar sampai..

Lepas doktor pakar buat pemeriksaan...yangaku rasa macam acuh tak acuh je dia buat..terus dia decide..YOU OPERATE K!!..terpinga-pinga aku dengar..aiiikkk cam tue je..tak perlu scan dulu ke doktr..tak payah katanya.....

Maka bermula lah..episod yang amat trauma dalam hidup aku tau...
Doktor datang pukul 8..sharp 8 pagi... araound 9 dah tolak ke dewan bedah tau...My laling tak berenti bagitau suh releks...jangan cuak..aku rasa ..aku ok je..hihihii...ke dia nampak aku macam orang cuak eak..hahahha...

 
3  jam dalam bilik bedah...sejuk teramat sangat..macam dalam bilik mayat le pulak...apa yang aku ingat..pas kene tolak ke wad..aku dengan lena nya..ZzZZZzzzZzzz...sedar-sedar..yang agak lalok jugak bila dengar family in law kumpul..nak buka mata..tapi memang tak mampu..

Terima kasih teramat sangat di atas kunjungan saudara mara juga adik beradik ke HSI..tak sangka la pulak kita beraya di HSI yea..InsyaAllah, tahun depan kalau panjang umur kita raya sakan sesama eak..

Terima kasih yang tak terhingga buat ipar duai juga ayah dan ibu mertua yang sanggup tunggu dan jaga anak2..dan juga aku sebagai pesakit..(hihihiihii) they treat me like a baby....syooook oooo...Tq..tq..and tq again..Luv u all..

Terima kasih juga buat adik beradik, saudara mara dan sahabat handai yang mendoakan kesihatan diri nie..jauh tidak bermaksud kalian lupa kat che' naaa..kan..kan..Luv u All Tooo 3,4...

Nie ler makanan orang sakit semasa kat spital..hehehee...sedap gak..( nampak benorr kuat makan..)...hajat hati nakkasi habis meal tue..tapi x boleh masuk da..En Hubby..dok gelak2 lak..hehehee..(padan muke katanya...budak degil...Muuaahahaaa)

Pic atas nie..kira roomate makcik le masa kat HSI..Chinese woman..she's a very strong woman..almost 1 month kat wad .. kanser tahap 3..tanya kat en.hubby, "seandainya saya yang terlantar macam tue..nak tak awak jaga saya 24 jam"...en hubby jawap..."sedangkan awak baru operate macam nie pun saya tak tinggalkan awak sorang.lagikan macam tue..merepek ler..suka cakap macam tue"

En hubby dan makcik kan ..kagum dengan husband aunty tue..dia setia temankan aunty tu..siang malam jaga..balik sekejap untuk mandi dan makan..dalam masa dia balik, anak2 dia silih berganti jaga..dan yang buat kami respect to him...uncle tu tukarkan diapper aunty tue..padahal nurse kat situ dah kata nak tukarkan...errmmmm...loving couple kan..uncle tu pun peramah..agak2nya..apa lah cerita aunty tue sekarang kan..

It's me..hehehhee...sebelum discharge..tak bleh blah..sempat gak lagi posing..en hubby kata..dah tak macam orang sakit bila berposing...kihkihkih...

Alhamdulillah...sekarang dah beransur pulih..cuma rasa  sedih....bila kene g kuliah dalam masa terdekat nie..have to drive to UPSI..semoga makcik diberi kekuatan fizikal dan mental dalam melalui hari2 yang mencabar nanti...sebagai  surirumah...pendidik...mahasiswa..

Wednesday, September 19, 2012

Hero Malaya..

Apa dah jadi dengan hero ibu ayah nie...hi..hihihi.. tak pasal-pasal dok melalak yea... pelik kan kalau hazim tak dapat apa2 hadiah..so, hadiah hari raya yang lepas...dia dapat.. "tangan terseliuh"...
Tak heran dah ... apepun Alhamdulillah..ayah bawa adik ke klinik .. takde la parah sangat ..(auta je lebih).. So...Hazim..bila dah besar nanti .. bleh la  recall apa  yang dah adik lalui yea... Luaran nampak hero..tapi hati ada taman...hehehe...

Wednesday, September 5, 2012

Gotong Royong

Aktiviti sebelum ghayo marin..dan sebelom posa pun..
moh kita layan gamboo bujang den yang sangat berkobar-kobar mengambil alih tugas majlis perbandaran sepang @ JKR..

Tersangat lah bangga bila dapat mengalirkan air di longkang tersebut..
Syabas!!
siap pesan kat ayah eh, jangan nak buang sampah sembarangan kt dalam longkang nie..

Kakak, memilih untuk menjadi PROPEL.. hi3..
termengah-mengah mengangkat ranting yang lebih berat dari dia..

Apa da... dok 'tertunggeng' anak beranak nie..
As usual..hazim bertindak sebagai pewagai penyiasat..mencari punca..kenapa air tak mengalir..

..dan...
dengan tugasan yang di beri..( tak  seberapa pun keje eh..)
upah yang di minta dari big boss amat lah tidak berbaloi..
hahahahha...

Monday, August 27, 2012

Bunga Api & Mercun

Tak indah lah lebaran jika tiada cahaya bunga api dan dentuman mercun di sini sana..
Walau ayah cuma pasang dua biji pelita..tapi kami tak kisah..asalkan kami boleh main bunga api..
Tq to ayah..

Credit to Fizah Fish

thank to Fizah Fish..
we really love this pic..
Us with Muaz Iman..

Kad Raya..2012

Kalau dulu..bila dah dua minggu nak raya, orang yang paling sibuk adalah en posman.. dan yang berdebar2 bila tengok en posman lalu lalang depan umah adalah mereka2 yang tengah bercintoooo..
Itu semua satu masa dulu lah..

Sekarang ni dah zaman IT, fb ada..twitter ada...email ada..pendek kata mcm2 ada lah untuk gantikan kad raya..

Maka dengan itu, seminggu sebelum raya, anak2 tercinta sangat lah excited bila dpt kad raya dari Ghufran...ha3... 

 sampai tanya 2-3 kali dak hazim..betul ke kad dia...
Terima Kasih ye kepada Ghufran's family..
next year..mak long send to you kad raya pulak eak...

tersenyum kambing abang hazim baca kad raya daripada ghufran..

Suatu hari di hari raya

 Hellooo...
moh tengok, sape datang petang raya pertama tue..sorry la mama emma, tak perasan hanpon berbunyi ler.Maklumler raye2 ni kan bzzz..hang pun habaq, nak mai raya ke 2, so i tak de lah nak tengok hanpon..apa pun terima kasih teramat sangat sbb sudi datang umah mak i...(umah i u kena datang tau...sbb marin u mai umah mak i bukan umah i)
As his mom mention..my name is AFFAN DANISH...
yezza..finally he came to me..
hahahhahhaaa
dah tua rupenye i eak..dah ada cucu..
tersangat lah peramah ini budak oooo...serasi pulak tue kat umah mak i..sebab, orang jawa kata kalau dia ada meninggalkan "kesan" means that he likes to stay with us...jawa kata KERASAN..
Apa yang dah di tinggalkan dgn Affan?????
Hahahhahaaa.....habis tumpah kat baju papa....
tak puas main dengan Affan..lain kali datang lagi tau Affan..nanti kita main bola sesama..
TQ emma and husband @ Amirul Azman
harap jangan le serik mai umah naaa...

 selepas Affan balik, kami bersantai di depan rumah kerana menyaksikan..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
kejohanan bola sepak orang kampung
tu dia pemain2 nyer..


Perjalanan Hidup Kami

Daisypath Anniversary tickers